От 1 януари в щата Луизиана порно сайтовете вече трябва да изискват потвърждаване на възрастта с официални документи, съобщи Engadget.

Причината е нов щатски закон, който изисква всички сайтове със "съществена порция" съдържание, което може да е вредно за непълнолетни, да изискват това. "Съществена порция" е дефинирано като 33,3%.

Някои от най-големите порно сайтове - Pornhub, Youporn и Redtube вече искат подобна верификация. Те ползват приложението LA Wallet, което е дигитализирана система за шофьорски книжки в щата.

Проблемът в САЩ е, че милиони хора нямат официални документи - не е налице задължителна лична карта. Масово хората се идентифицират с шофьорски книжки и международни паспорти. Но много хора нямат който и да е от двата документа.

В мотивите на законопроекта се подчертава, че порнографията е вредна за тийнейджърите и препубертетните деца, като може да доведе до разнообразни психични проблеми.

Според местните ЛГБТ активисти обаче това може да се разглежда като метод за масово наблюдение на жителите на щата. Според тях хомофобията в порното расте - не е ясно точно как - и новият закон може да позволи на щата да преследва хората, които консумират гей или лесбийско порно, или дори да го криминализират. Не е ясно на какво се базират тези притеснения, след като хомосексуалните връзки са защитени от закона на федерално ниво, а и еднополовите бракове вече са законни.