За да оперира в Обединеното кралство, всеки порнографски сайт трябва да изисква потвърждаване на възрастта за влизане. Това предлага в нов законопроект британското дигитално министерство, съобщи Би Би Си.

Министърът Крис Филп определя закона като "водеща политик в защита на децата". Това е основният мотив за мярката - тезата, че порнографията онлайн е твърде достъпна за най-малките, а прекомерно вредна за тях и техните развиващи се разбирания за здравословните отношения, секса и съгласието.

И досега много подобни сайтове изискваха човек да завери, че е над 18 години - но по никакъв начин това не се проверяваше. Сега сайтовете ще трябва да искат верификация с кредитна карта.

Новината предизвика множество подигравки към британските управляващи у дома и в чужбина. Изискването за кредитна карта не ограничава само децата, а и някои възрастни, които не ползват такава. В добавка реално принуждава хората да си дават данните на съмнителни сайтове.

А заплахата на Великобритания да глобява или директно блокира порносайтове, които не спазват мерките, се заобикаля с елементарна уеб услуга като виртуална частна мрежа (VPN) или някое от десетките хиляди проксита. Да се прескочат подобни ограничения е детска игра.