Бившият ръководител на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, който неотдавна бе ранен в Донбас, е изпратил парче от снаряд, изваден от  гръбначния му стълб, по френския посланик за президента на Франция Еманюел Макрон. Рогозин отбелязал, че е бил ранен от френска гаубица "Цезар" в окупирания от Русия Донецк и че Франция ще отговаря за това, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение в Телеграм.

„Наскоро в резултат на подъл терористичен акт в Донецк бях тежко ранен.Само благодарение на голямото умение и търпение на руските военни и цивилни лекари отново съм жив и почти здрав", написа Рогозин.

"В този плик, заедно с писмото ми, виждате фрагмент от снаряд, изстрелян от френската 155-мм самоходна артилерийска установка „Цезар“. Той прониза дясното ми рамо и се заби в петия шиен прешлен, само на милиметър от това да ме убие или да ме направи неподвижен. Този снаряд от френска гаубица уби двама мои млади приятели, оставяйки жените им вдовици и децата им сираци. Тези момчета ни придружиха на пътуване до Байконур, вие се ръкувахте с тях. Сега те са убити от оръжия, доставени на Украйна от вашата страна“.

Рогозин заяви, че "стотици хора" са били убити в Донбас от "френско оръжие и френски наемници", но забрави да спомене колко хора са били убити от руските военни, в завзетите чужди територии.

Бившият шеф на "Роскосмос" пише на посланика, че „официален Париж е предал каузата на великия Дьо Гол и се е превърнал в една от най-кръвожадните държави в Европа“, че Франция „се е подчинила на диктата на Вашингтон и се е превърнала в марионетна държава като правителството от Виши (от Втората световна война - б.р.), обслужвало най-долните инстинкти на нацистите".

„Г-н посланик, какво прави Франция, какво правите вие ​​в конфликта, разпален между славянските народи от западни политици? Надявам се, че разбирате мярката на вашата лична отговорност за тези убийства! Вие сте изключителният и пълномощен представител на Петата република и вие трябва да отговорите. И ви моля да предадете парчето, изрязано от хирурзите от моя гръбнак, на френския президент Еманюел Макрон. И също така му кажете, че никой няма да избегне отговорността за военните престъпления на Франция, САЩ, Великобритания, Германия и други страни от НАТО в Донбас", написа още Рогозин. "Всички наши жертви са на вашата съвест, както и появата на фашистка Украйна на картата на Европа също е на вашата съвест".

Сега Рогозин ръководи група военни съветници "Царските вълци".

В коментар за руския пропаганден телевизионен канал RT той каза, че „двама офицери“ от специалния отряд на „Царските вълци“ Михаил Бридасов и Владимир Хюсейнов са били убити по време на удара по хотел в Донецк, а освен него, още четирима членове на отряда са ранени. .

Рогозин беше ранен в Донецк на 21 декември по време на обстрел на хотелския комплекс "Шеш Беш". Твърди се, че там е празнувал рождения си ден. Той е бил приет в болница с прободна рана от метален фрагмент с размери 8x6 милиметра, влязъл над дясната лопатка близо до гръбначния стълб. По-късно Рогозин е бил преместен в московска болница и опериран.