Основателят и доскорошен изпълнителен директор на фалиралата криптоборса Сам Банкман-Фрийд отказа да признае вина за ситуацията с неговата компания и пледира невинен пред Окръжния съд на САЩ в Ню Йорк в сряда. В син костюм, бяла риза и строга вратовръзка бившият вече милиардер се появи в съда в компанията на своите маститити адвокати и чу от съдията, че делото срещу него ще започне по същество на 2 октомври. 

Местната прокуратура нарече случая "измама в епични размери", а ръководството на държавното обвинение обяви, че Банкман-Фрийд е организирал една от най-големите финансови измами в историята на САЩ. Борсата му бе четвъртата най-голяма в света, но се срина само за няколко седмици. 

Първият удар дойде от конкурентите - шефът на "Байнанс" обяви, че ще продаде всички токени на FTX, заради съмнения в стабилността на ликвидната позиция на компанията. Когато такова действие се извърши от един от най-силните хора в индустрията, логично го следват и други. Само за дни клиентите на FTX изтеглиха над 6 млрд. долара от платформата, а Банкман-Фрийд бе готов да продаде всичко на "Байнанс" само и само да спаси фирмата си. "Байнанс" отказа и всичко рухна. 

Днес прокуратурата казва, че Фрийд е откраднал пари от платформата, за да финансира друга закъсала своя компания. Освен това е използвал пари, за да финансира купуване на дял в компанията на българина Влад Тенев - RobinHood. 

Пледирането невинен се очакваше, защото според американското законодателство така той ще получи достъп до доказателствения материал на обвинението. Именно заради представянето на материалите на прокуратурата и делото е отложено за октомври - обвинението твърди, че има нужда от време, заради нови документи, които са намерени в последната седмица. 

Ако бъде признат за виновен, Банкман-Фрийд може да получи до 115 години затвор. В момента той е пуснат под гаранция за невероятните 250 млн. долара, които бяха обезпечени от родителите на бившия милиардер. 

Двама от висшите мениджъри на FTX вече се признаха за виновни и се смята, че съдействат на прокуратурата и вероятно ще свидетелстват срещу Фрийд. 

В сряда по темата говори специално назначеният синдик на FTX, който подчерта, че според него причините за срива са, че "много малка група от изключително неопитни и необразовани хора". 

"Никога в кариерата си не съм виждал такъв провал на корпоративния контрол на всички нива в една организация - от липсата на финансови отчети до пълната липса на какъвто и да е вътрешен контрол или управление", заяви Джон Рей, цитиран от Ройтерс.