Президентът Румен Радев пак върна в полето на Народното събрание помощта за Украйна и следващият транш ще минава след ратификация на НС.

Днес назначеният от Радев служебен Министерски съвет прие решение, с което предлага на Народното събрание да ратифицира допълнително споразумение между министерствата на отбраната на България и Украйна за изменение на споразумение между тях относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, подписано на 5 декември 2022 г. 

"С него се регламентира предоставянето на последваща помощ на украинската страна да се извършва с допълнителни споразумения към Споразумението от 5 декември 2022 г., които ще подлежат на ратификация от Народното събрание на Република България", се посочва в съобщението от пресслужбата на МС.

Така кабинетът внася в парламента проект на Закон за ратифициране на допълнителното споразумение между министерствата на отбраната на България и Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Още в деня, в който в "Държавен вестник" бе публикуван законът, приет от парламента със солидно мнозинство, за даване на помощ за нападнатата от Русия страна (на 23 декември м.г.), Румен Радев обяви, че "за съжаление, войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за такава помощ." Но той взел ответни мерки: Министерство на отбраната ревизирало наложения му от парламента договор с Украйна.

"Никое правителство няма да може само да взема решения за военна помощ за Украйна и това ще става само със санкция на парламента" - обяви тогава той.

И даде заявка, че предложението му влиза в парламента след Нова година. В навечерието на новогодишните празници служебното правителство одобри проект на допълнително споразумение между министерствата на отбраната на България и на Украйна, свързано с отпадане на параграф 3 на чл.1 от споразумението, подписано на 5 декември т.г., в който се предвиждаше възможност списъкът с предоставяните вещи да бъде променян с решение на МС по искане на украинската страна, само ако българската страна има такава възможност и за нея това е целесъобразно.

"С проекта на допълнителното споразумение се отчитат съображенията, изразени в процеса на обсъждане на законопроекта за ратификация на споразумението от 5 декември в Народното събрание, свързани с целесъобразността от предоставяне на възможност Министерският съвет да взема решения относно промяна на списъка на предоставянето на въоръжение, техника и боеприпаси. Предоставянето на последваща помощ на украинската страна ще се извършва с допълнителни споразумения, които също ще подлежат на ратификация от българския парламент. Така крайното решение ще е на законодателния орган" - обосноваха се тогава от МС. 

Какво пращаме на Украйна обаче остава все така тайна.