Американската компания Microsoft смята да пусне версия на своята търсачка Bing с вграден ChatGPT, който да отговаря на въпроси. Популярният чатбот с изкуствен интелект впечатлява всички по света от няколко седмици с естествения си език и адекватните си отговори.

Техногигантът си поставя за цел най-после да има шанс срещу Google - макар тяхната търсачка (и много други) да съществува от над десетилетие, никой не е успяла да детронира творението на Сергей Брин и Лари Пейдж.

В момента Google е с едни гърди напред и заради Knowledge Graph, базата с отговори на често задавани въпроси, която е лесно достъпна през търсачката и се ъпдейтва автоматично.

ChatGPT демонстрира страхотни възможности - като създава успешно информативни статии, поезия, програмистки код. Разказва истории и дори може да сглобява случайно генерирани оригинални идеи. Microsoft освен това има близки връзки и е сериозен инвеститор в компанията зад проекта - OpenAI.

И Google отдавна работи върху свой изкуствен интелект от подобен тип, който вече е в тестови период. Има причина те все още да не ползват тази технология за търсачката. Чатботовете като ChatGPT прихващат лоши навици от хората - например расизъм и други предразсъдъци. В добавкар те не се справят особено добре с разпознаването на фалшива информация или фантастични факти.