Сериозен теч на данни от Twitter се появи по хакерските форуми, съобщава CyberNews. 

Информация за около 235 млн. потребители на платформата е достъпна онлайн. Във файловете с обем 63 гигабайта се съдържат потребителски имена, лични имена, имейли, брой последователи, а в някои и телефонни номера.

Попълването на телефонен номер е изискване за платения Twitter Blue абонамент, който засега е достъпен само в САЩ, Канада, Нова Зеландия, Великобритания и Австралия.

По всяка вероятност данните ще доведат до много спам имейли, таргетиран фишинг и доксинг - разкриване на лична информация онлайн.

За момента течът не е потвърден от Twitter, откъдето признаха за далеч по-скромен такъв от август миналата година - на данните на "едва" 5,4 млн. потребители. Ако новият пробив бъде потвърден, това ще бъде един от топ 15-те най-големи теча в историята. Но няма да надмине друг подобен от Twitter през 2018 г., когато бъг разкри данните на 330 млн. души.

Технологичните компании са любима цел на хакерите, а сигурността на Twitter със сигурност не е на оптимално ниво след сериозните съкращения от страна на новия собственик Илон Мъск миналата година.