Началникът на щаба на руската армия е кретен.

Това обяви най-популярният руски военен блогър Игор Гиркин по адрес на генерал Валерий Герасимов.

"Моята работна версия е, че той е кретен. Някой друг може да предположи, че е вражески агент. За мен няма значение - той трябва да бъде сменен. Трябва да бъде отстранен и съден заради планирането на "специалната военна операция". Трябва да го съди военен трибунал. Специална военна следствена комисия трябва да обясни: как беше планирана тази "специална военна операция", че ни разбиха още в първия месец на операцията".

В публикуваното видео зад гърба на специалистасе вижда знамето на за кратко просъществувала и непризната от международната общност държава "Новорусия" (24.05.2014 - 18.05.2015 г.), в чийто състав влизат окупирани от сепаратистите територии на Донецката и Луганската области.

Гиркин държи да се установи и как така "в 10-ия месец на войната ние, толкова велика военна държава, не само се провалихме в това да победим противника, но и продължаваме да отстъпваме".

"Тази следствена комисия трябва да определи дали той е просто кретен, или враг. Ако е кретен, комисията трябва да разбере кой му дърпа конците - може би е врагът".