Всички искат ревизия на плана за възстановяване, така че да се спасят въглищните централи. Такъв извод може да се направи от днешния ден, след като от ГЕРБ поискаха това рано сутринта, "вдигайки си взаимно топката" със служебния министър на енергетиката Росен Христов, после от "Продължаваме промяната" подеха инициативата със собствен проект за предоговаряне на ангажиментите, поети към Европейската комисия, а на финала такъв пое и служебният премиер Гълъб Донев.

Както е известно, България пое ангажимента в Плана за възстановяване и устойчивост за намаляване на въглеродните емисии от производство на електрическа енергия с 40% до 2026 г. при базова година 2019 г. и последващо поетапно затваряне на въглищните централи до 2038 г. От ГЕРБ обвиниха лично бившия вицепремиер Асен Василев като преговарящ, че искал да затвори тецовете в Маришкия регион, да остави 20 000 души на улицата и да свие БВП с 4%. Василев отвърна с корекцията, че става въпрос за намаляване на мощности, като подчерта и отдавна известното си мнение по въпроса - "Мариците" трябва да работят максимално дълго. Припомни, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов като премиер пое ангажимент не за 40, а за над 50 на сто намаляване на емисии и се обяви също за прекрояване на българските договорки към ЕК - на фона на войната в Украйна. 

Малко по-късно през деня от ПП обявиха, че внасят проект на решение парламентът да задължи правителството да започне подготовка и да проведе преговори с Европейската комисия за разсрочване на ангажиментите за декарбонизация, предвидени в ПВУ, като България, Гърция и Румъния да предоговорят записаните ангажименти – чрез новия инструмент, който ЕК пусна в отговор на новата реалност - войната - REPowerEU. 

"Какво заварихме по Плана, какво ни беше оставено в наследство? 

- 1,4 ГВт задължително извеждане от експлоатация на мощности на ТЕЦ от въглища без никаква гъвкавост и за изключително кратък срок;

-  Липса на инвестиции и технологично занемаряване на Мини "Марица Изток";

- ТЕЦ "Марица Изток - 2" всяка година трупаше огромни загуби и режимът на работата му се определяше със заповеди на министъра на енергетиката;

- Срок 2038 г. в енергийната стратегия на ГЕРБ като крайна година, в която комплексът Мини "Марица Изток" работи, както и ангажимент пред ЕК за 55% намаление на въглеродни емисии спрямо нивата от 2020. Ключово беше да се вземе за база 2019 г., а не значително по-ниската заради пандемията 2020 г."

- През 2022 г. "Продължаваме промяната" успява да предоговори обещаното: "Не затваряме въглищата и намаляваме емисиите с 40%", посочиха от ПП.

Вече привечер, от Калофер, коментар дойде от служебния премиер Гълъб Донев. Който, разбира се, обяви как така заложените параметри по плана, "не са добре за нас", за което виновно било правителството "Петков". Донев повтори едно към едно твърденията на ГЕРБ от сутринта: "без да е записано така в плана означаваше затваряне на конкретни моности, които работят с въглища - тецовете Марица 2, 3 и др., което ще нанесе огромна щета върху българската икономика.

Премиерът на Румен Радев даде заявка, че служебният кабинет ще настоява за предоговаряне на поетия ангажимент - отсрочен във времето, преразгледан, с друга отправна година и т.н.