Поредното прекрояване на Плана за възстановяване и устойчивост иска ГЕРБ. Става въпрос за поетия ангажимент за поетапно затваряне на въглищните централи като европейска (и световна) цел за намаляване на въглеродните емисии. За поетите ангажименти от ГЕРБ обвиниха персонално бившия вицепремиер, сега съпредседател на "Продължаваме промяната" и депутат - Асен Василев.

Снощи последния енергиен министър на Бойко Борисов Теменужка Петкова публикува във фейсбук профила си отговор на нейно питане до служебния министър на енергетиката Росен Христов. "Рано или късно истината излиза наяве! Вече е ясно кой пое ангажимента в Плана за възстановяване и устойчивост за намаляване на въглеродните емисии от производство на електрическа енергия с 40% до края на 2025 г., при базова година 2019 г. Това означава, че до края на 2025 г. България трябва да затвори близо 50% от своите въглищни централи и да изложи на риск енергийната сигурност на страната, а хиляди хора да останат без работа. Краткият отговор е правителството на "промяната" в лицето на бившия зам.-министър-председател и министър на финансите Асен Василев", написа Петкова в коментар към публикувания текст.

А днес, в 9:00, Петкова, в компанията на Борисов, на предшественика си като министър Делян Добрев и на депутата Жечо Станков, пак разказа в "живо" излъчване във фейсбук какво е питала Министерство на енергетиката (МЕ) и какво са й отговорили. Василев бе посочен като човекът, взел еднолично решение за затваряне на централите - на база отговора от министъра на Румен Радев, тъй като, според Петкова и Христов, в МЕ нямало анализи относно декарбонизацията, които да обосноват решението на бившия кабинет за централите.

"Този ангажимент е опасен за националната сигурност на страната, ще доведе до загуба на десетки хиляди работни места и до загуба на приходи за страната от производство на електрическа енергия и ще намали с близо 4% БВП на страната. Ето това се нарича безотговорно решение, ето това се нарича безстопанственост", твърди бившата министърка на Борисов.

А Станков се обътна към "г-н Борисов" - това, което сега трябвало да се направи е максимално бързо Народното събрание да приеме решение, с което да задължи правителството да "предоговори поетия ангажимент лично от Асен Василев, а именно - затваряне на централите в Маришкия басейн".

Борисов скочи на темата Gemcorp - как "са искали паспортите" в енергетиката, после се върна на въглищните централи и "възложи" на депутатите си да внесат въпросното решение. И зачете текст, какъвто няма в кореспонденцията, но се надявал медиите да го видят, според който затварянето на централите било "спазарено" срещу нелогичния проект за батериите (за съхранение на енергия от ВЕИ, за който от ПП настояваха, б.р.).

От "живото" обаче не се разбра какво конкретно предлагат от ГЕРБ за бъдещето на въглищните централи, които трябва да бъдат поетапно премахнати до 2038 г.

Въпросът

Какво обаче е питала Петкова и какво е отговорил Христов - показва справка в сайта на Народното събрание в секцията за парламентарен контрол.

Правителството е поело ангажимент пред ЕК за намаляване на въглеродните емисии с 40 на сто, взимайки изходните нива от 2019 г., което трябва да бъде цел, постигната до средата на 2026 г. и ще се затвърди със закона за ограничаване на изменението на климата. С него ще се създаде ясен план за поетапното затваряне на централите до 2038 г., като създаде и регулаторен таван на емисиите, приложим от 1 януари 2026 г. - припомня Петкова.

"Отчитайки факта, че близо 48% от необходимата електрическа енергия за страната се осигурява от въглищните централи, като този процент през зимата достига 60, с поетия ангажимент от правителството на ПП, се поставя под риск енергийната, респективно националната сигурност на България", споделя Теменужка Петкова с Росен Христов и все пак задава въпроси: въз основа на какви експертни анализи и становища е предложено намаляване на емисиите с 40 на сто до 2026-а, кои са лицата, водили преговорите с ЕК, направен ли е анализ на "адекватността на електроейергийната система" преди решението и накрая любопитното: каква е оценката на Росен Христов като министър на енергетиката - смята ли и той като ГЕРБ, че ангажиментът към ЕК е риск за националната сигурност.

Отговорът

От отговора става ясно, че министърът на Румен Радев смята като ГЕРБ - предоговаряне на условията трябва да има. Особено в контекста на войната в Украйна, след прекъсването през май миналата година на руските доставки на енергийни суровини. Все пак Христов отбелязва, че трябва да се работи и паралелно по "задълбочени анализи за възможните решения за изпълнение (включително и частично) на поетия ангажимент" към Еврокомисията.

По другите въпроси служебният министър посочва, че политическите преговори са водени от ресорните вицепремиери, като "Министерство на енергетиката участва и оказва експертна подкрепа". В същото време Христов посочва следното: "в МЕ няма информация в Реформа 10 на НПВУ "Декарбонизация в енергийния сектор" да са правени важни анализи, каквито са:

- технически анализ и обосновка на мерките;

- икономически анализ и обосновка на мерките;

- анализ на необходимост спрямо действащата енергийна стратегия;

- анализ на цена и ползи;

- анализ на алтернативни технологии;

- екологичен анализ;

- анализ на необходимото време за внедряване;

- анализ на адекватността на електроенергийната система на страната.

Тоест, излиза, че МЕ хем оказвало експертиза, хем не е изготвило нито един анализ.

Дежавю

Темата, разбира се, се пренесе и в парламента и доведе до скандал дежавю. Асен Василев опита да даде импровизиран брифинг пред стаята на парламентарната група, като заяви, че става въпрос за намаляване на мощности, не за затваряне, когато Жечо Станков му се нахвърли "на живо" с обвинения, че иска да затвори "Мариците". На което Василев отвърна с а защо не казвате нищо за тецовете на Ковачки. 

В изявлението си Василев заяви, че има вариант, с оглед на войната в Украйна, да се работи заедно с Гърция и Румъния да се изисква допълнително предоговаряне с ЕК. "Маришкият басейн се отнася не само към българската енергийна сигурност, а регионалната. Трите държави заедно да се опитаме, докато трае войната и не се стабилизира енергетиката на Европа, да има предоговаряне", допълни той.

"Всичко започна с това, че 2020 г. г-н Борисов се съгласи на 55 процента намаляване на емисиите и затваряне на въглищните централи. Ние успяхме да предоговорим да няма затваряне на въглищните централи, а емисиите да се намалят с 40 процента", каза още Василев. 

Кой какво точно иска да каже обаче, не се разбра много в надвикването, в което се включи и Теменужка Петкова. А "дежавю", защото Жечо Станков не за първи път подвиква отстрани по време на брифинги на ПП.