ДАНС да провери информация в медийни публикации за санкционирани от ЕС, САЩ и Великобритания граждани на Русия и юридически лица, придобили имоти в България. Това са наредили от Софийска градска прокуратура вчера, съобщиха от обвинението (СГП вече разследва най-тежката престъпност след закриването на Специализираната, б.р.).

В началото на миналата година българските сайтове Bird.bg и Биволь изнесоха информация за четирима високопоставени руснаци, които са в санкционните списъци на ЕС, Великобритания и САЩ и които имат имоти по българското черноморие. Това са Александър Чемезов (син на шефа на "Ростех"), Максим Топилин (бивш министър в режима на Путин), Владимир Плигин и Алексей Чепа - бивш и настоящ депутат в руската Дума.

ДАНС трябва да провери и дали санкционирани руски компании са придобили недвижима собственост. След приключване на проверката материалите трябва да бъдат докладвани в СГП за преценка, като от държавното обвинение обещават, че обществеността ще бъде уведомена за резултатите.

Всякакви сделки с недвижими имоти са забранени за руски граждани от май миналата година, като част от шестия пакет санкции срещу Русия заради войната в Украйна.

Припомняме, че през май ЕС реши да се забранят сделките с недвижими имоти за руски граждани на територията на блока, като включи това в шестия пакет от санкции срещу Москва заради войната в Украйна.

Държавната агенция ще търси и дали има неформални паравоенни структури, които действат на наша територия и се опитват да прокарват интереси против българската национална сигурност. Това е разширение на проверката срещу Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“, която започне през декември.

Прокуратурата при Сотир Цацаров веднъж вече не успя да заличи регистрацията на БНО "Шипка".