Софийската градска прокуратра е образувала предварителна проверка срещу ултранационалистическото Българско народно опълчение "Шипка" за противодържавна дейност. Проверката е по Глава първа от НК, която третира най-тежките престъпления срещу републиката - тероризъм, опит за преврат, насилствено завземане на властта, въоръжено въстание и пр. (СГП вече замества закритата Спецпрокуратура по тези разследвания, б.р.).

Наблюдаващият прокурор е възложил на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) да извърши проверка по случая и след това ще прецени дали да има досъдебно производство, повдигнато обвинение и т.н.

Още в мандата си главният прокурор Сотир Цацаров опита да прекрати регистацията на "Шипка" и на друго подобно сдружение с претенции за паравоенно - Български воински съюз. Това обаче не се удаде на прокуратурата.

Българсикте обвинители преди време опитаха да прекратят и регистрацията на "Възраждане", но това по-скоро повиши рейтинга на партията на Костадин Костадинов. След това тя влезе в парламента.

От Велико Търново, където е на поредна обиколка сред ученици, Иван Гешев коментира случая. Главният прокурор определи като притеснителен сигнала за дейността на Военен съюз- Българско народно опълчение „Шипка“, който се проверява от Софийската градска прокуратура (СГП).

Пред журналисти в старата столица Гешев каза, че все още не е  запознат с конкретните данни по съответната преписка, но определи случая като притеснителен за българската национална сигурност и за евроатлантическите интереси.

„Става въпрос за предположение за евентуално действие и дейност, която противоречи не само на българското законодателство и българската Конституция, както и дейност, която защитава чужди национални интереси, евентуално“, каза Иван Гешев, цитиран от БТА.

"Знаете, че сме част от европейското семейство, защитаваме интересите на Европейския съюз и нашите евроатлантически партньори и не можем да допуснем зловредно руско влияние в България и съответни действия, които уронват нашия интерес, но и интересите на нашите евроатлантически партньори.“

Той отбеляза, че при предишния главен прокурор е постъпило искане за заличаване на регистрацията на това сдружение.

Във Великотърновския университет главният прокурор Иван Гешев изнесе открита лекция пред студенти за принципите на правовата държава и ролята на прокуратурата в юридическия процес.

Ето оригиналното съобщение на прокуратурата:

Софийска градска прокуратура извършва проверка за евентуално извършено престъпление против Републиката

На 12.12.2022 г. е получен сигнал в прокуратурата, в който се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс – „Престъпления против републиката". В сигнала се твърди, че дейността на Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка" е противодържавна.  

Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Софийска градска прокуратура. На 13.12.2022 г. наблюдаващият прокурор с постановление е възложил на Държавна агенция „Национална сигурност" да извърши проверка по случая. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.   

За резултатите обществеността ще бъде информирана.