Пшеница, царевица, слънчоглед: с войната в Украйна световните цени на храните достигнаха най-високите си регистрирани някога нива през 2022 г., съобщи Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО), цитирана от Франс прес.

Индексът на цените на храните на ФАО, който следи промяната в международните цени на кошница от стоки, през декември е продължил спада си за девети пореден месец (с 1,9% надолу), т.е. под нивото си отпреди година.


През март световните цени на храните достигнаха своите „най-високи нива в историята“ според ФАО, тъй като нахлуването на Русия в Украйна повиши риска от глобална хранителна криза.

"Световните цени на пшеницата и царевицата достигнаха рекордни нива през годината", съобщи агенцията на ООН, отбелязвайки, че Украйна е основен производител на зърнени култури и на слънчогледово масло.

Средната стойност на индекса на цените на растителното масло на ФАО също достигна рекорд за годината, когато тези на месото и млечните продукти дори достигнаха "най-високите си годишни нива от 1990 г. насам".

След това цените на хранителните продукти отново започнаха да падат от април, за девет последователни месеца.

Декемврийският индекс на ФАО достигна средно 132,4 пункта, падайки с 1% под нивото си от преди една година през декември 2021 г.

„Въпреки това, за 2022 г. като цяло (... ) индексът беше средно 143,7 пункта, или 14,3% повече от средната стойност за 2021 г.“, съобщи ФАО.

„Добре е, че цените на храните се успокояват след две много нестабилни години“, каза Максимо Тореро, главен икономист на ФАО, в изявление, добавяйки, че е от съществено значение „да останем бдителни и да се съсредоточим върху облекчаване на глобалната продоволствена несигурност“.

„Цените на храните в световен мащаб остават на високи нива, като много стоки са близо до рекордно високи нива, цените на ориза се покачват и все още има много рискове, свързани с бъдещите доставки“, каза той.

Индексът на цените на растителното масло, който се понижи с 6,7%, доведе до месечния спад през декември. Той пада до най-ниското си ниво от февруари 2021 г., тъй като цените на палмовото, соевото, рапичното и слънчогледовото масло паднаха през декември.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО е надолу с 1,9% спрямо ноември поради по-голямата наличност на пшеница след прибиране на реколтата в южното полукълбо и спада на световните цени на царевицата, с изключение на ориза.