Руският президент Владимир Путин присъства сам на празнична служба на православната църква в катедралата в Кремъл, вместо да се присъедини към другите поклонници на публично тържество, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Руската информационна агенция РИА съобщи, че за първи път от години насам Путин е отбелязал Бъдни вечер в Москва, а не в региона около столицата. Държавната телевизия показа два клипа на живо, на които се вижда как Путин е в катедралата "Благовещение", докато православни свещеници извършват среднощната служба.

Много православни християни празнуват Коледа на 7 януари. Путин беше единственият богомолец и се вижда как руският президент се прекръства няколко пъти, преди телевизионният репортаж да премине към обществената служба в московската катедрала "Христос Спасител".

Руската православна църква подкрепя войната в Украйна, припомня Ройтерс. Московският патриарх Кирил в четвъртък призова двете страни да спазват 36-часовото коледно примирие, което Путин обяви.

В службата тази вечер Кирил отправи критика срещу Украйна за действията ѝ срещу клон на православната църква, която има дългогодишни връзки с Москва. Службата за сигурност на Украйна претърси имоти, собственост на църквата и миналия месец обвини висш духовник, че е участвал в антиукраинска дейност, като подкрепял руската политика.

"Нека се молим за нашите братя и сестри и да вярваме че един ден тези дяволски изкушения ще отминат", каза Кирил, като се подигра с това, което той нарече "жалки опити" на Киев да унищожи църквата в Украйна.

Днес Путин поздрави руснаците и православните християни за Рождество Христово и отбеляза ролята на църковните организации в поддръжката на "специалната военна операция" в Украйна, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Сърдечно ви поздравявам за Рождество Христово. Този светъл  и любим на всички празник вдъхновява хората за добри дела и стремеж, служи за утвърждаване на обществото на такива непреходни и духовни ценности и  нравствени ориентири, като милосърдието, състраданието, доброто и справедливостта", се казва  в изявлението на Путин.

Той отбеляза и "съзидателния принос", който има Руската православна църква и  други християнски вероизповедания в Русия за единството на обществото, съхраняването на историческата памет, възпитането на младежта и укрепването на семейството.  

"Църковните организации отделят първостепенно внимание в поддръжката на международния и междурелигиозния мир и съгласие в нашата страна, грижат се за онези, които се нуждаят от помощ, поддържат нашите военни, участващи в специалната военна операция", заяви Путин и добави, че тази работа на църквата и църковните организации заслужава най-искрено уважение.