Откровенията, които принц Хари прави в предстоящата си да излезе мемоарна книга Spare ("Резерва"), са от вида, който очаквате от знаменитост от Б-отбора.

Това казва пред BBC Radio 4 бившият кралски биограф Джонатан Димбълби, пише "Гардиън". 

Според него по-малкият син на британския крал е "създал наратив за живота си, който води назад право до смъртта на майка му".

Димбълби, който е интервюирал Чарлз още като престолонаследник, когато той обяви, че има връзка с Камила Паркър, сега добавя за написаното от Хари (или поне това, което вече е известно) :

"Озадачен съм, не знам какво да мисля. Той очевидно е много объркан човек."

Той изразява недоумението си, че всички говорят за "разкрития".

"Да, има определени разкрития как е загубил девствеността си, как е вземал наркотици и колко хора смята, че е застрелял. Но това са откровения, които човек би очаквал от знаменитост от Б-отбора", смята Димбълби.

Според него основният момент, около който Хари фокусира разказа за живота си, е смъртта, загубата на майка си и "това лесно се превръща във всичко, което ти се е случило".

На въпрос как крал Чарлз Трети вероятно се чувства заради книгата, той отговоря: "Мога само да предполагам, че е страшно наранен, ядосан и иска това да свърши".

Все пак според анализатора Хари ще бъде поканен на коронацията.

В мемоарите си принцът твърди, че не е бил истинският кум на сватбата на брат си Уилям. Според "Мирър", едно от многото издания, сдобили се с копие от испанското издание на мемоарите, излязло погрешка по-рано от планираното, Хари пише:

"Уили не искаше аз да държа реч като кум".

Според Хари брат му се напил с ром часове преди сватбата си с Кейт Мидълтън. За своята сватба той пише, че Уилям искал от него да обръсне брадата си.

"В един момент реално ми заповяда като престолонаследник, говорещ на резервата, да се обръсна", твърди Хари.

Официалната премиера на книгата е във вторник, нейното издаване беше предшествано от документален сериал по "Нетфликс", в който Хари разказа как бил ужасен, когато Уилям му крещял по време на напрегнатата среща в двореца "Сандрингам" през 2020 г.

Мемоарите излизат четири месеца след смъртта на Елизабет Втора и началото на управлението на Чарлз и идват след повече от година на напрежение - кризата "Мекзит", смъртта на принц Филип, обвиненията в расизъм, които Хари отправи към кралския двор по време на интервю с Опра Уинфри.

В мемоарите има и разкрития как Хари убил 25 талибани по време на втората си мисия в Афганистан, както и как той и брат му молели баща им да не се жени за Камила.

Принц Хари, който е на 38 години, разказва и че Уилям го блъскал и удрял през 2019 г., както и че престолонаследникът твърдял, че Меган Маркъл била "с труден характер", "груба" и "дразнеща". След като удря брат си, Уилям го предизвикал да му отвърне, но Хари отказал и го помолил да напусне дома му. По-късно Уилям се върнал, "изглежда съжаляваше и се извини".

Уилям и Хари били много близки след смъртта на майка си в автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г. Братята се дистанцирали след женитбата на Хари с бившата американска актриса Меган през 2018 г. 

Откакто се оттеглиха от ангажиментите си към кралското семейство, херцозите на Съсекс, както са официалните титли на Хари и Меган, критикуват остро фамилия Уиндзор и британската монархия и дори отправиха обвинения в расизъм, които бяха отхвърлени от Уилям.

 "Не зная как се очаква нещата да се подобрят, ако човек си мълчи", казва Хари в реклама на негово интервю, което предстои да бъде излъчено по  Ай Ти Ви в неделя.

Заглавието на автобиографичната му книга идва от фраза от британските аристократични среди за нуждата от наследник и от "резерва" за титлата. Хари твърди, че баща му Чарлз казал на майка му Даяна в деня на неговото раждане:

"Чудесно! Вече ми даде наследник и резерва - работата ми е свършена".

Все още не е ясно как разкритията на Хари ще повлияят на обществото. Проучване на YouGov тази седмица сочи, че  65% от анкетираните "не се интересуват изобщо" от книгата му, а друга анкета установи, че респондентите изпитват по-силна симпатия към Уилям и Кейт, отколкото към Хари и Меган. Чарлз Трети все още се надява да се сдобри със сина си, казаха през седмицата неназовани източници пред британски вестници.

В публикуваните откъси от "Гардиън" се казва, че кралят прекратил спор между синовете си по време на среща в замъка Уиндзор след погребението на дядо им принц Филип през април 2021 г.

"Моля ви, момчета, не съсипвайте последните ми години", казал той.

Някои от скандалните разкрития на Хари

В мемоарите си Хари разкрива, че пробвал кокаин за пръв път през лятото на 2002 г. и след това вземал още няколко пъти, защото искал "да се почувства друг" и "въобще да почувства нещо". В интервю по-рано принцът бе признал, че много години злоупотребявал с алкохол и вземал наркотици в опит да потуши скръбта от загубата на майка си принцеса Даяна. През 2002 г. британски медии съобщиха, че 16-годишният тогава Хари посещава клиника за лечение на наркозависими, след като признал пред баща си, че употребява алкохол и марихуана.

Малкият син на Чарлз Трети разкрива, че е убил около 25 талибани в Афганистан, които възприемал като "шахматни фигури". Той казва, че за него било важно да се научи да не се страхува от това и че не изпитва нито удовлетворение, нито смущение от този факт.

След смъртта на принцеса Даяна в катастрофа в Париж през 1997 г., Хари и брат му Уилям възприели като "прости и абсурдни" заключенията на следователите, че единствената причина за катастрофата бил пияният шофьор на лимузината. Но хората, които вземали решенията, разубедили братята да не искат подновяване на разследването, пише Хари. През 2007 г., когато бил в Париж, той поискал от шофьора си да мине по същия маршрут и със същата скорост, като на лимузината, в която загинала майка му.

Британският принц разкрива също, че потърсил съдействие от жена, която била медиум и която му помогнала да осъществи контакт с покойната му майка.

"Почувствах енергията около нея", пише Хари и казва, че жената му казала, че майка му е с него.

Тя му обяснила, че принцеса Даяна ѝ казва, че Хари "живее живота, който тя не могла да има".

Според публикация в "Ню Йорк пост" Хари си спомня, че една от "най-добрите смешки от репертоара" на баща му била да каже знае ли някой дали той наистина е принцът на Уелс и дали наистина е негов баща.

"Той се смееше и смееше, макар да не бе никак смешно, като се има предвид мълвата, която се носеше тогава, че истинският ми баща е един от бившите любовници на мама майор Джеймс Хюит", спомня си Хари.

Според него една от причината за този слух била рижата му коса, а другата - проявите на "садизъм".

В. "Сън" пише, че Хари твърди в мемоарите, че Уилям и Кейт го убедили, когато бил двадесетгодишен, да се маскира с нацистка униформа за парти, което предизвика сериозен скандал.

Според "Скай Нюз" принцът си припомня и "унизителния епизод", в който губи девствеността си с "възрастна жена", която обичала конете и се отнасяла към него като към "млад жребец".

В написването на скандалната книга на херцога на Съсекс е помагал известният американски журналист и писател, лауреатът на награда "Пулицър" Джон Джоузеф Моринджър.