Коалиция между ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" ще влезе във война с бъдещето на България.

Това обяви председателят на ДБ Христо Иванов в интервю за БНР, което по-късно бе публикувано на страницата му във "Фейсбук".

"Формулата "Вежди Рашидов" не съдържа в себе си никаква гаранция, че страната ще върви напред. Тя ще бъде задълбочаване на блатото. Коалиция между ГЕРБ, ДПС, БСП и “Български възход” е аритметично възможна, ако заложи на опита да спре промяната и да върне страната назад, но тя ще влезе във война с бъдещето на България".

Христо Иванов смята, че е необходимо да се състави кабинет, защото иначе рискуваме да изпуснем прозореза за влизане в Еврозоната и Шенген.

"Трябва да си даваме ясна сметка, че ако сега изпуснем прозореца за влизане в Еврозоната, не е ясно изобщо кога ще се отвори отново. Тук не става въпрос за това в какви хартии ще се разплащаме, дали ще пише лев или евро на латиница, а става въпрос за това дали България ще седне трайно на масата, на която се вземат най-важните дългосрочни решения в Европа. Същото важи и за Шенген - не става дума просто за удобството да пътуваме по-свободно и с по-малко проверки, става дума за това България да бъде вградена във фундаменталната рамка на политиките по сигурността на ЕС".

Цитирайки части от изявлението на Иванов, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова съпредседателят на ДБ да предложи кабинет със себе си начело и да събере лидерите на парламентарно представените политически партии.

Ето цялата публикация на Христо Иванов във "Фейсбук":

"Опитните инженери са построили Титаник, а вдъхновените импровизатори са построили Ноевия ковчег. Аз не предлагам вдъхновени импровизации. Смятаме че имаме достатъчно опит и сериозно отношение да движим страната напред. Опитът на досегашната генерация политици не е довел до някакви прекалено вдъхновяващи резултати.

Формулата "Вежди Рашидов" не съдържа в себе си никаква гаранция, че страната ще върви напред. Тя ще бъде задълбочаване на блатото. Коалиция между ГЕРБ, ДПС, БСП и “Български възход” е аритметично възможна, ако заложи на опита да спре промяната и да върне страната назад, но тя ще влезе във война с бъдещето на България.

Някои хора се надяват, че като отидем на избори, нещо ще се промени. Дори да се смени първата политическа сила, това няма да промени нищо фундаментално в българската политика. Ако при нови избори ГЕРБ и ДПС съберат достатъчно гласове, за да формират управление, страната ще им бъде подарена.

ДБ е готова да търси допирни точки на база национални задачи. Компромиси могат да се правят по отношение на емоции и лични вендети, но компромиси не могат да се правят по същество. Съдебна реформа и борбата с корупцията - не като репресивна вендета срещу някого, а като системно усилие да създадем институции, които да изчистят българското управление; политиките по сигурността; икономически ръст, на база на конкурентоспособност и инвестиции – по тези неща компромиси не може да има, защото това са национални задачи.

Демократична България не участва в процеса на мандатите, за да покаже необходимата доза лицемерна загриженост. Участваме с пълното съзнание, че сега е най-добрият момент да се опитаме да постигнем някаква договорка за мини преход, който да изкара страната от корупционното блато, от политическата безизходица и да се движим напред към Европа.

Има няколко аргумента за това, че точно сега трябва да има правителство в България. Трябва да си даваме ясна сметка, че ако сега изпуснем прозореца за влизане в Еврозоната, не е ясно изобщо кога ще се отвори отново. Тук не става въпрос за това в какви хартии ще се разплащаме, дали ще пише лев или евро на латиница, а става въпрос за това дали България ще седне трайно на масата, на която се вземат най-важните дългосрочни решения в Европа. Същото важи и за Шенген - не става дума просто за удобството да пътуваме по-свободно и с по-малко проверки, става дума за това България да бъде вградена във фундаменталната рамка на политиките по сигурността на ЕС."