"За нас ще е важен въпросът, готови ли са ГЕРБ да подкрепят конституционна реформа на прокуратурата. Без ясен ангажимент "Демократична България" няма да се ангажираме с властта, ако мандатът бъде връчен на нас или поискат подкрепата ни."

Това заяви за подкаста на "Правосъдие за всеки" съпредседателят на ДБ Христо Иванов в Пловдив, съобщават от пресцентъра на формацията.

Иванов категорично уточни, че не става дума за коалиции или договаряне, а за намаляване на конфронтацията, без отстъпление от отдавна заявените позиции. И напомни, че ключови за ДБ са реформа на прокуратурата, депутинизацията на България и разумната икономическа политика. 

Посочи още, че подходът с реализацията на третия мандат трябва да бъде като този, при който "Продължаваме промяната" подходи с втория -  търсене на парламентарна подкрепа за програмни приоритети за управление. Без коалиции и договорки, по примера на първите два мандатоносителя, е формулата, на която трябва да стъпи този, който получи третия мандат - доразви тезата си Иванов пред журналисти в Града под тепетата, предава БТА.

По думите му ако мандатът бъде връчен на ДБ, ще последва примера на ПП като изработи програмен документ, организира срещи по него и го внесе в зала в търсене на подкрепа.

Той бе категоричен, че не може да се правят коалиции, да се избират министри от различни формации и да влизат лидери в кабинета, каквото предложение персонално към него направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов призова Иванов да бъде номинация за премиер, а от всички формации в парламента, без изключение, да излъчат министри. Според Иванов въпросът е готова ли е българската политическа класа да премине към съществуване без договорки, без коалиции и да върви към ограничаване на руското влияние и корупцията.

И БСП в готовност за мандата

"Ако този мандат дойде при нас, ще се опитаме да създадем атмосфера на диалог и търсене на разумни и отговорни решения. Ако отиде другаде, ще участваме в разговорите", коментира готовността и на социалистите зам.-председателя на парламента от БСП Кристиан Вигенин, който днес също бе в Пловдив.

"Вървим към избори от самия ден на изборите, когато стана ясно, че няма партия, която може да организира коалиция около себе си", отбеляза Вигенин.

Според него третият мандат е шанс всички формации в парламента, с изключение на "Възраждане" от където обявиха че искат избори, да намерят пресечна точка за формиране на правителство, което да изпълни спешни ангажименти. Вигенин отбеляза, че която и от малките формации да получи мандата, колкото и усилия да положи, накрая ще са нужни гласове и това зависи от ГЕРБ и ПП.

"Партиите нямат нужда от повече време, за да си говорят, ако имат политическа воля, кабинетът може да стане за дни", смята Вигенин.

Той посочи, че вижда евентуални предсрочни избори между средата и края на март. Оттам нататък всяко отлагане е безсмислено, допълни зам.-председателят на БСП.