Заявените намерения на "Демократична България" да внесе изменения в Закона за хазарта, насочени най-вече срещу рекламата на "игрите на на щастието" предизвикаха днес остра реакция от страна на Българския футболен съюз (БФС). В позиция, публикувана на сайта си, от БФС определят законодателната инициатива (като очакването е ДБ да внесе проекта си тази седмица) като "катастрофален удар върху българския футбол и българския спорт изобщо". А причината - хазартните компании са най-големите спонсори на клубовете - на фона на отсъстващата държава и нови рестрикции може да доведат до фалити.

Самата законодателна инициатива, която на практика още не съществува в деловодството на Народното събрание като текстове, стъпва на такава на Национална мрежа за децата. В края на миналата година бе подложена и на дискусия в ресорната парламентарна комисия по младежта и спорта.

Ето какво конкретно искат от Мрежата:

  1. Увеличаване на възрастта на гражданите, които имат право да залагат, от 18 на 21 години, тъй като има ученици, които са над 18-годишна възраст и е необходимо да се ограничи хазартните залагания в училище.
  2. Пълната забрана на пряка реклама на хазартни игри и забраната за непряка реклама, в това число спонсорство и продуктово позициониране в часовия диапазон от 06.00 ч. до 23.00 часа, както и пълна забрана на външната реклама.
  3. Предоставяне на контролните функции на контрола върху рекламата в СЕМ, така, както е по Закона за здравето във връзка с рекламата на алкохол.
  4. Ясно разграничаване между понятията "пряка" и "непряка" реклама. Разпоредбата на чл. 10, ал. 2 от Закона за хазарта предвижда изключително широк набор от информация, съобщаването на която води до практическа пряка реклама. Това е така, защото когато се съобщи съвкупността от тези данни – наименованията и условията на игрите, включително награди, отстъпки, бонуси, коефициенти и безплатни залози, регистрираната търговска марка на организатора, а при провеждане на мероприятие и наименованието на организатора, се получава струпване на информация, чието насищане практически води до изпразване от съдържание на забраната за пряка реклама.

Последното не е новост и вече бе повод за дискусии и реакции от спортната общност - когато бившият вицепремиер в последния мандат на ГЕРБ Валери Симеонов имаше подобно законодателно предложение. Тогава дебатът бе около това, че спортистите няма да могат да носят и фланелките си с щамповано лого на рекламодателя, защото това се приема за скрита реклама, например. Както и да се брандират стадионите, игралните зали и т.н.

Ето и позицията на БФС:

"Българският футболен съюз категорично осъжда тиражираните намерения за бъдещи промени в закона, засягащ рекламирането на хазартните и бетинг компании у нас. Този пореден опит за печелене на политически дивиденти отчитаме като потенциален катастрофален удар върху българския футбол и българския спорт изобщо. 
Както у нас, така и в целия останал цивилизован свят, лицензираните букмейкъри подпомагат клубове, федерации и състезания – дори най-големите първенства и отбори на планетата рекламират подобни брандове и инвестират приходите от тях в развитието на играта. 

В България повече от две трети от клубовете както на професионално, така и на аматьорско ниво, съществуват именно благодарение на финансиране от бранша, а евентуалното прекъсване на този източник на средства би означавало почти сигурен фалит на повечето от тях.

Уважаеми политици, нивото на българския футбол и на българския спорт не се дължи на хазартните компании, не е резултат от работата на федерации или от липса на талант, а е пряко следствие от пасивността на държавата по отношение на спорта и в частност футбола. Примерите за успехите на съседни нам държави пък са директна заслуга от отношението на съответните власти – както стратегическо, така и финансово. Социалната възвръщаемост от спорта не е трудно измерима, напротив – но за съжаление в България терминът "социална възвръщаемост" явно е непознат. 

Българският футбол страда заради нежеланието на държавата да се ангажира с него, България няма нормален стадион по същата причина, а докато българският гласоподавател чака стабилен кабинет, вие се каните да ударите по основния, ако не и единствен, източник на средства за съществуването на спорта ни.

Отдавна сме наясно, че футболът е последна грижа за българската държава – освен в случаите, в които се използва за популистки цели. Знаем, че няма как да очакваме помощ, но ви призоваваме поне да не му пречите. Защото настоящите ви намерения и амбиции със сигурност ще се окажат много повече от просто поредната пречка."