Джон Лайдън - както е истинското име на певеца на някогашните Sex Pistols, се впуска в конкурса "Евровизия". Той ще участва от името на Ирландия с групата си PIL (Public Image Ltd) в предстоящото издание, а песента ще е Hawaii, посветена на жена му Нора.

Новината, при това, идва от суперинтересно място - сериозното издание Politico.

Певецът... хм, добре де - така ще го наричаме, обяснява, че това е "любовно писмо" до Нора, с която споделят 5 десетилетия от живота си и която страда от Алцхаймер.

„Посветена е на всеки, който преминава през трудни моменти в житейския път с човека, за когото го е грижа най-много“, казва Лайдън в прессъобщение. „Това също е и послание за надежда - че в крайна сметка любовта побеждава всичко.“

Макар и роден в Лондон, Джони "Ротън" е с двама родители ирландци и затова има ирландски паспорт, пояснява "Политико".

За който е по-запознат, Лайдън е неизчерпаем извор на идеи и дивотии - включително да развежда ВИП групи из Лондон като гид и да псува всички забележителности наред, или да коментира актуалните политически събития по медиите с бруталния си език.

Последните новини около него бяха, когато доста безславно опита да спре филм за "Пистълс", базиран на мемоарите на Стив Джоунс.

PIL ще се състезава с 5 други кандидати да представляват Ирландия в тв шоуто The Late Late Show на 3 февруари.

След скоротечното разпадане на "Пистълс", PIL има един музикален хит - този. Хит ама един, един, ама какъв само:

Иначе за разлика от други жанрове и течения в музиката, Sex Pistols е абсолютно самотен и едноличен хегемон на върха на пънка. За енергията, която тази банда излъчва - макар и сериозно поодъртяла, нека си припомним това изпъленние от началото на новия век:

Не сте забравили, че въпреки световния култ към "Пистълс" тази група има един единствен алум с 11 песни - Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols, излязъл през октомври 1977 г.