ЕС подготвя нови санкции срешу Беларус и Иран заради съучастието им във войната в Украйна на страната на агресора.

Това обяви днес в централата на НАТО в Брюксел председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя, генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подписаха съвместна декларация за сътрудничество между НАТО и ЕС. Това е третият подобен документ след тези от 2016 и 2018 г. Днешната декларация обаче е особено важна заради най-сериозните от десетилетия насам заплахи, изтъкна Столтенберг. Те са предизвикани от руската агресия в Украйна.

Столтенберг изтъкна, че подписаният днес документ разширява стратегическото сътрудничество между НАТО и ЕС, като включва въпросите за противодействието на дезинформацията и хибридните заплахи, както и за опазване на ключовата инфраструктурата

По-важното днес е държавите членки на двете организации да осигурят оръжие за Украйна, отколкото да спазват правилата за собствените си запаси, каза още генералният секретар.

„Силни съюзници правят силен съюз“, заключи Шарл Мишел.

„Не трябва да подценяваме Русия, която показва воля да продължи войната в Украйна“, предупреди Столтенберг.

По думите му няма признаци руският президент Владимир Путин да обмисля промяна.

„Путин очакваше да превземе Украйна за часове и да ни разедини, но не успя. Режимът в Москва иска различна Европа, както и да контролира нейните съседи и да подкопае свободата и демокрацията”, каза още генералният секретар.

ЕС ще продължи да оказва помощ на Украйна, увери Урсула фон дер Лайен. Според нея Съюзът вече е преодолял „отровната“ си зависимост от руските енергоносители с прекратяването изцяло на вноса на въглища и на 80 на сто от доставките на газ.