Посланиците на страните от ЕС одобриха допълнителни санкции срещу Иран. Те са наложени заради помощта на Ислямската република с дронове за Русия, с които тя атакува Украйна.

Въпросът за допълнителните мерки срещу Иран бе поискан още в понеделник от външния министър Дмитро Кулеба. След Съвета „Външни работи“ в Люксембург същия ден върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел заяви, че очаква още доказателства по въпроса.

По всяка вероятност европейските лидери ще дадат зелена светлина за санкциите на срещата на върха на ЕС утре и в петък, заяви дипломатически източник в Брюксел Той уточни, че никога не е имало съмнения за произхода на дроновете, а за това дали те са предавани на Русия от трета страна.

“Сега този въпрос се изясни”, добави той.

Според друг дипломатически източник подобни индивидуални санкции се прилагат по-бързо от икономическите, защото не се нуждаят от нова правна рамка. Новите ограничения идват в допълнение към вече приетите в понеделник мерки срещу Нравствената полиция на Иран за смъртта на 22-годишната Махса Амини и бруталното смазване на последвалите протести срещу режима на аятоласите.