В новия доклад на Европейската централна банка, експертите на институцията признават, че перспективите за икономическия растеж в Европейския съюз са по-лоши от тези в САЩ. Казано накратко - Вашингтон вероятно ще избегне на косъм рецесията, докато Брюксел ще отчете контракция на икономиката си с няколко процента през първите две тримесечия на 2023 година. 

Все пак амерканците, сочи докладът, ще имат по-дълго и по-тежки проблеми с инфлацията. Според експертите потребителското търсене в САЩ оказва много по-голяма роля в повишението на цените, отколкото в Европа. ЕС би трябвало да се радва на все по-слаб ценови натиск. Разбира се, този показател е разгледан най-вече за страните от еврозоната. 

Интересното е, че именно потреблението, което бута американската инфлация е и факторът, който ще я спаси от рецесия. В доклада на ЕЦБ се признава, че общият процент на инфлация в еврозоната е по-висок от този в САЩ от юли насам, но това до голяма степен се дължи на по-високите цени на енергията.

Припомняме, че последните данни за инфлационните процеси в Европа излязоха само преди дни и показаха второ поредно забавяне на темпа на ръст. Какво се случва в САЩ, ще се разбере в четвъртък, когато би трябвало да излязат новите данни.