Екзотичните идеи за реализирането на последния мандат за съставяне на правителство може би достигнаха своя връх днес, когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи, ако Румен Радев се спре на "Демократична България", тя да внесе за гласуване... кабинета "Габровски". Можело и да го попромени, но тъй като той вече събрал 115 гласа, заедно с тези на ДБ, бъдещото управление щяло да се радва на солидното мнозинство от 135-ма народни представители.

Новата "схема" Борисов лансира по време на поредното живо - програмна среща с депутатите на партията преди началото на пленарната седмица. Лидерът за пореден път повтори предпочитанията си, не че имал информация или разговори с президента, че било най-добре ДБ да вземе мандата - само тя имала шанс да го реализира.

"Ако отиде в "Български възход", може да събере някакво мнозинство, но то няма да е стабилно", пресметна Борисов. А ако Радев искал да "изложи" БСП, пак щял да връчи мандата на левицата - продължи Борисов. Отделно, съмнително било и дали членовете на ДБ щели да са съгласни да са в коалиция с партията на Корнелия Нинова.

Затова трябвало да е ДБ, а и кабинетът "Габровски", който ГЕРБ предложи в първия мандат, вече събрал цели 115 гласа подкрепа.

"Да, България" (както Борисов продължава да нарича "Демократична България", която се състои иначе и от ДСБ и от "Зелено движение" - бел. ред.), ако искат да го променят", предложи опция лидерът на ГЕРБ.

С техните 20 депутати стават 135 - солидно мнозинство, пресметна Борисов. А от "Продължаваме промяната" - ако искали, да подкрепят. ПП станала неолиберална партия, нямало как да се разположи вдясно, а "Да, България" трябва да се съобразяват с техните популистки решения. И явно не искат", продължи с политическия анализ лидерът на ГЕРБ.

Борисов продължава да настоява за политици начело на процеса. И да пита какво означавало "технично" правителство. 

"Техник да ти оправи пералнята или да ти завие лампата" - разсмя депутатите си.

"Извинявам се на Христо Иванов. Специално за Христо, не съм искал да го унищожавам като политик, да предопределям, като го предложих за премиер" - продължи Борисов, визирайки предното си предложение за кабинет - Иванов да го оглави. На което съпредседателят на ДБ отвърна, че когато по този начин се лансират имена, това е стар политически трик за елиминиране на въпросното лице.

"Може да е Иво Мирчев, може да е Атанас Атанасов, тяхна си работа", продължи лидерът на ГЕРБ.

Той добави, че единственото важно е кандидатът да е овластен от партията, от коалицията им, за да има мандат за преговори, когато отиде при ГЕРБ. "Ще искам подписване и то на лидерите" - сложи точката на темата.

И "погали" "Дондуков" 2. Депутатите трябвало да се радват, че служебните министри ходят на парламентарен контрол (нищо, че са задължени по конституция, по силата, на която България е парламентарна република) , "проявяват държавническо отношение". "То това ако бяха по-предишните идиоти, въобще нямаше да ви дойдат" - заяви още Борисов, без съмнение, визирайки кабинетът "Петков". В който, апропо, участва и ДБ, също с министри.