Външната министърка на Германия Аналена Бербок посети Украйна и се приближи сравнително близо до зоната на бойните действия. Заедно с колегата си Кулеба тя посети Харков и ѝ бяха показани разрушенията, причинени от руските атаки. До отпътуването ѝ посещението беше пазено в тайна от съображения за сигурност.

Бербок пътува през нощта с влак от Полша до Украйна. На сутринта тя беше приета в Киев. Оттам тя замина към фронта – това е първият член на германския кабинет, който прави това след руското нападение над Украйна.

В Харков, близо до руската граница, втория по големина град в страната, тя посети различни разрушени или повредени обекти, включително трансформаторна станция и детска болница. Тя беше придружена от украинския външен министър Дмитрий Кулеба и украинския посланик в Германия Олексий Макеев. Харков е един от най-тежко бомбардираните градове от началото на войната. Една трета от приблизително 1,5 милиона жители, много от които рускоговорящи, са избягали.

Бербок заяви, че Германия иска да продължи да помага. Хората трябва да знаят, че "могат да разчитат на нашата солидарност и подкрепа". Това ще включва зимна помощ с генератори, гориво и одеяла, но и "допълнителни доставки на оръжия, от които Украйна се нуждае, за да освободи своите съграждани, които все още страдат под терора на руската окупация". Тя посети страната само няколко дни след решението на германското правителство да достави германски бойни машини на пехотата "Мардер", за които Украйна неведнъж е настоявала. За нея е важно "да не забравяме мястото на Украйна в нашето европейско семейство дори в тази зима на война".

Германското правителство иска да направи конкретни предложения, за да помогне на страната да постигне напредък в укрепването на върховенството на закона, независимите институции, борбата с корупцията и привеждането в съответствие със стандартите на ЕС.

Наред с други неща министърката посети детска болница - като подарък тя донесе пастели и захранващи устройства, тъй като електричеството често спира.

Сраженията в Украйна в момента са съсредоточени в градовете Соледар и Бахмут, югоизточно от Харков. Те са от стратегическо значение: и двете са част от украинската отбранителна стена пред агломерацията между Славянск и Краматорск.

От руска гледна точка превземането на района би било важна стъпка към завладяването на целия Донбас - една от военните цели на Кремъл.