Правителството на Канада смята да закупи от САЩ системи за противовъздушна отбрана NASAMS и да ги дари на Украйна. Това съобщи министърката на отбраната на Канада Анита Ананд.

"Говорих с министъра на отбраната на Украйна Алексей Резников тази сутрин и го чух директно - системи за противовъздушна отбрана са главния приоритет на Украйна. Именно затова Канада ще купи системи NASAMS, които да дари на Украйна."

NASAMS, или "Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System" ("Норвежка усъвършенствана система за ракети земя-въздух") е разработка на норвежки и американски специалисти, разработена през 80-те и обновена многократно до днес, последно през 2019 г. Системата е с малък до среден обсег, може да ползва срещу дронове, хеликоптери, ракети, и самолети.

Според доклади на натовски експерти, системате е "изключително подходяща" за Украйна, защото стреля с практически всички видове натовски ракети, които съюзниците от Алианса могат лесно да осигурят.

Украйна вече има системи NASAMS - първите пристигнаха през ноември миналата година и според Пентагона имат 100% успеваемост срещу руския артилерийски обстрел. Произвеждането на нови от нулата в момента обаче ще отнеме 2 години, така че САЩ сега се опитва да закупи бройки, продадени на държави от Близкия изток.