САЩ ще обучават във военна база в щата Оклахома, в южната част на страната, украински военни как да поддържат и боравят със системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът", предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Пентагона.

В края на миналата година САЩ обявиха, че ще доставят такива системи на Украйна, за които Киев настоява от дълго време.

Обучението на украинските военни ще започне идната седмица в базата "Форт Сил"  в Оклахома, заяви говорителят на Пентагона, генерал Пат Райдър. Ще бъдат подготвени между 90 и 100 украински военни, а обучението ще продължи няколко месеца.

"Веднъж доставени на терен, "Пейтриът" ще допринесат за украинската противовъздушна отбрана и ще предоставят на украинския народ допълнително средство за защита срещу настоящите руски въздушни атаки", допълни генералът.

Произведени от компанията "Рейтиън", системите "Пейтриът" са за ракети земя-въздух със среден обсег и са били разработени първоначално, за да прехващат самолети на голяма височина. Те бяха модифицирани през 80-те години, за да се адаптират към нови заплахи, идващи от тактически балистични ракети. Комплексите показаха своята ефикасност по време на първата война в Ирак (1990-1991 г.) срещу руските "Скъд".