Русия ще изпрати космически кораб "Союз" до Международната космическа станция (МКС) на 20 февруари, за да върне двама руски космонавти и американски астронавт, след като устройството, което трябваше да ги транспортира, беше повредено, предаде Франс прес.

От космическият кораб Союз MS-22, който в момента е закачен на МКС, в средата на декември изтече охлаждаща течност. Изображенията показват струя от частици, излизащи от задната част на кораба.

Смятайки, че състоянието му е твърде несигурно, за да върне двамата руски космонавти Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин, както и американския астронавт Франк Рубио, руската космическа агенция Роскосмос обяви, че ще изпрати друг космически кораб, Союз МС -23.

„Беше решено космическият кораб Союз МС-23 да бъде изпратен на 20 февруари 2023 г. без пътници“, но с оборудване, се казва в изявление на Роскосмос.

Първоначално излитането на това устройство беше планирано за 16 март и трябваше да превози други трима пътници до МКС.

Датата за завръщането на двамата руснаци и американеца на МКС, първоначално планирано за 28 март, не е обявена. Тяхната мисия обаче е "удължена", посочи Роскосмос, добавяйки, че повреденият кораб ще се върне на Земята без пътник.

Но руското ведомство не изключва възможността този кораб да бъде използван за превоз на пътници "в случай, че на борда на МКС възникне особено критична ситуация".

В момента на борда на МКС има седем души. Без да се брои повредения MS-22, остава само една спасителна машина, която може да превози само четирима души, в случай че се наложи да бъдат евакуирани.

Първоначалният анализ на причините за изтичането на охлаждаща течност сочи към евентуални разкъсвания, причинени от малки естествени метеорити, изкуствени отломки в орбита или повреда на хардуера.

В сряда Роскомос изключи всякаква механична повреда и каза, че версията за „(микрометеоритен) удар е експериментално доказана“. Според руската агенция този удар е отворил дупка "с диаметър по-малък от милиметър" в охлаждаща тръба.

МКС е една от малкото области на сътрудничество, които все още се развиват между Москва и Вашингтон от началото на руската офанзива в Украйна, започнала на 24 февруари, и последвалите западни санкции.

Международната космическа станция беше изстреляна през 1998 г. по време на сътрудничество между САЩ и Русия, след космическата надпревара, в която двете страни участваха по време на Студената война.