ЕС планира консултации на най-високо равнище с Украйна, като организира среща между Колегиума на комисарите и правителството в Киев, съобщи „Политико“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложила това на комисарите на днешната среща на Колегиума, твърди представител на ЕК. Идеята е събитието да се случи в началото на февруари.

Първоначалната идея била 10 до 15 еврокомисари, работещи по свързани с Украйна досиета от търговията до цифровата политика, да се срещнат с киевските си колеги. Целта е „задълбочаване на връзките“ и демонстриране на солидарност на фона ан продължаващата руска агресия.

Това е и признание на напредъка на Украйна по пътя към Европа, допълва източникът на „Политико“. Фон дер Лайен изтъкнала, че участието на всеки комисар ще бъде доброволно.

Според изданието за Киев могат да заминат отговарящият за търговията зам.-председател на ЕК Валдис Домбровскис, върховният представител за външната политика Жозеп Борел, комисарите Паоло Джентилони (икономика), Илва Йохансон (вътрешни работи), Йоханес Хан (бюджет), Оливер Вархей (добросъседство и разширяване), Янез Ленарчич (управление при кризи) и Марейд Макгинес (финансови услуги).

Представителят на ЕК назовал също Маргрете Вестагер (конкуренция) и Тиери Бретон (вътрешен пазар), осигарили на Украйна спътникови снимки, направени благодарение на програмата „Галилео“. Възможно е за Киев да пътуват също Маргаритис Схинас (европейски начин на живот) и Стела Кириакиду (здравеопазване), координирали медицинските доставки и евакуацията, Франс Тимерманс (изпълнителен зам.-председател) и Кадри Симсон (енергтетика), помогнали за свързването на Украйна с европейската енергийна мрежа, както и Елиза Ферейра (сближаване) и Никола Шмит (заетост), организирали подкрепата за приютилите украински бежанци страни членки на ЕС. Сред кандидатите са Дидие Рейндерс (правосъдие) и Вера Йоурова (прозрачнот и ценности), работещи по замразяването на руски активи. В косултациите могат също така да участват българката Мария Габриел (иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж) и Адина Вълян (транспорт).

Известно е, че в началото на февруари, вероятно също в Киев, ще се състои среща на върха Украйна-ЕС.