Бившият крал на Гърция Константин II, който почина във вторник вечерта на 82 години, ще бъде погребан частно в бивше кралско имение северно от Атина, съобщи гръцкото правителство в сряда, цитирано от Ройтерс.

Свален от власт от военните и отхвърлен от своите поданици, които гласуваха за отказ от монархията през 1974 г., Константин II беше единственият син на крал Павлос и гръцката кралица Фредерика.

Той страдаше от хронични сърдечни и двигателни проблеми и беше лекуван в болница в Атина от миналата седмица.

„С дълбока тъга кралското семейство съобщава, че Н. В. Крал Константин, любим съпруг, баща и брат, почина вчера“, се казва в изявление от личния кабинет на Константин в сряда.

Константин II, кръстник на британския принц Уилям и втори братовчед на крал Чарлз III, ще бъде погребан частно в Татой, летния дворец на бившето гръцко кралско семейство, където са положени и неговите предци, съобщи правителството.

Датата на погребението все още не е обявена, но службата ще се състои в църква, определена от семейството на Константин и гръцкото правителство.

Константин II е на 27 години и едва наскоро се е възкачил на престола през 1964 г., когато е принуден да отиде в изгнание с младо семейство в края на 1967 г.

Военната хунта го принуди да напусне страната и премахна монархията през 1973 г. На референдум след падането на хунтата година по-късно Гърция отново отхвърли монархията, което направи Константин последния гръцки монарх.

Константин беше женен за принцеса Ан-Мари, най-малката дъщеря на датския крал Фредерик IX, и имаше пет деца.

Известен като "Бившият" или просто "Глюксберг" - от немската къща Глюксберг, която има връзки с кралски особи в цяла Европа - Константин прекарва почти 50 години в изгнание в Италия и Лондон, преди тихо да се завърне и да се установи в Гърция през 2013 г.

„Наситеното със събития пътуване на бившия крал Константин беляза и бе белязано от бурни моменти в съвременната история на Гърция“, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. „Моите искрени съболезнования на семейството му."