Жителите на Крим, временно окупиран от Руската федерация, се опитват да избегнат мобилизация в руската армия. Това каза по време на брифинг постоянният представител на президента на Украйна в Крим Тамила Ташева, съобщи "Гордон".

Ташева отбелязва, че Руската федерация е започнала незаконни мобилизационни кампании на територията на окупирания Крим още от 2015 г. Оттогава около 39 хиляди жители на полуострова са били привикани в руската армия.

Жителите на Крим обаче видно се съпротивляват на мобилизацията.

"В окупационните съдилища са постъпили 421 наказателни дела по чл. 328 от Наказателния кодекс на Руската федерация по отношение на лица, които избягват призовката за военна служба. От тях 112 (т.е. повече от една четвърт) - след 24 февруари 2022 г. Жителите на окупираният Крим правят всичко възможно, за да избегнат незаконната наборна служба и мобилизация: напускат полуострова или се укриват“, каза Ташева.

Няколко мобилизационни вълни минаха през Крим през последните месеци. Още през ноември Европейската служба за външна дейност обяви, че Русия умишлено и насилствено мобилизира кримски татари във войната срещу Украйна.