Татяна Патиц - един от легендарните супермодели на 80-те и 90-те години на миналия век, е починала само на 56 г., съобщиха световните медии.

Агентът ѝ е коментирал, че тя е починала от заболяване, без да дава повече подробности.

Родена в Хамбург от майка естонка и баща германец, Татяна се премества със семейството си в Сканьор - идиличен морски град в южната част на Швеция, когато е съвсем малка.

През 1983 г., когато е на 17 г., участва в конкурс за модели и се класира трета в Швеция. Наградата е пътуване до Париж и договор за определено време. Но, както пише "Вог" през 1988 г., "една звезда не се ражда бързо" - Татяна не намира работа в продължение на една година.

Тогава се появява Питър Линдберг. Германският фотограф заснема Патиц за известния кадър "Бели ризи: Шест супермодела, Малибу" през 1988 г.

Патиц тръгва сигурно към славата през януари 1990 г., когато заедно с Наоми Кембъл, Синди Крауфорд, Линда Еванджелиста и Кристи Търлингътн се появяват на корицата на британския "Вог".

Тези момичета участват и в клипа към един от мегахитовете на 90-те Freedom на Джордж Майкъл, след като певецът ги вижда в списанието. Участието им ги превръща в иконични образи на поп културата по това време.

Ана Уинтур, главният редактор на "Вог", описва Патиц като "вечният европейски символ на шика - сякаш Роми Шнайдер среща Моника Вити".

"Тя не беше толкова видима като връстничките си - по-мистериозна, по-зряла, по-недостижима - и това имаше своя собствен чар", казва тя.

По време на активната си кариера Татяна Патиц е модел за Chanel, Donna Karan, Вивиан Уестууд и други.

Патиц предпочита да не бъде в центъра на вниманието, домът ѝ е в Калифорния, обича да е сред природата, далеч от суетата на модните среди.