Първите две области, които обявиха грипна епидемия, са Бургас и Шумен. В тях от днес влизат в сила мерките, обявени от областните щабове за борба с грип и остри респираторни заболявания.

В Бургаско учениците излизат в грипна ваканция от днес до 17 януари, а в Шуменско – от утре до 18 януари.

И в двете области от днес се преустановяват плановите женски и детски консултации, профилактичните прегледи и имунизации. Наредено е на лечебните заведения да предвидят възможности за разширяване на легловия капацитет на вътрешните отделения за сметка на други отделения с оглед приемането на насочени пациенти с грип или усложнения. Преустановяват се и свижданията в лечебните заведения. Трябва да се извършва стриктен всекидневен филтър в детските заведения, като откритите болни деца трябва да се връщат по домовете.

До края на седмицата епидемия може да бъде обявена в още една-две области, прогнозира тази сутрин пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от БТА. Той уточни, че не винаги обявяването на грипна епидемия означава и грипна ваканция.

„Ние следим възрастта на разпространението, гледаме какво е търсенето на препарати по аптеките, повикванията към Спешна помощ, легловата база в болниците, отсъстващите в детски градини и училища.

Следим една граница – при 30% отсъстващи ученици, това е показател, че е по-добре децата да не са събрани на едно място“, коментира доц. Кунчев.

По думите му учебният процес не може да се осъществява ефективно при 25-30 процента болни. Няма да е ефективно и онлайн обучението при толкова отсъстващи, допълни той, но уточни, че тези решения се взимат от Министерството на образованието. 

Доц. Кунчев посъветва хората със симптоми на грип да не пият антибиотици, освен ако това не реши лекуващият ги лекар.

За грип се прилагат антивирусни препарати, антибиотиците се включват, ако има доказана бактериална инфекция, напомни главният държавен здравен инспектор.