Тази година грипната вълна започна от изток. В София процентът на заболели е по-нисък. Най-много заразени има във Варна, Бургас, Шумен, Пазарджик и Ловеч.

Това отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг във вторник.  

„Не мога да кажа кой ще е следващият регион, който ще обяви грипна епидемия. Противоепидемичните мерки са съсредоточени главно по отношение на дейността на лечебните заведения – отлагане на имунизации, отлагане на детските и женските консултации, забрана на свижданията по болниците. Ограничаване на някои от проявите, които имат обществен характер", обясни Кунчев.

Епидемията тази година е започнала 2 седмици по-рано, посочи той. 

В края на миналата година здравните власти продължаваха да очакват пикът на грипната вълна да е в последните дни на януари и даже първите седмици на февруари.

"Рядко се случва всички региони у нас да са в епидемия и да обявим национална  такава”, припомни още главният държавен здравен инспектор.

Той успокои, че засега се наблюдава класическо протичане на грип.

В Бургас вече обявиха грипна епидемия

Областният киризисен щаб в Бургас взе решение да обяви грипна епидемия от 12 до 17 януари в цялата област. До решението се е стигнало заради сериозното нарастването на броя на болните.

От 12 януари се преустановяват плановите консултации на бременни жени и кърмачета, както и свижданията в болниците.

Учениците и студентите в цялата област няма да са в грипна ваканция, а преминават на онлайн обучение. Въвежда се всекидневен филтър в детските градини. Засилва се и дезинфекцията на обществените места.

Анализите на РЗИ - Бургас показват, че към момента най-висока е заболеваемостта при децата до 19 години. По данни на община Бургас процентът на отсъстващите от детските градини деца е общо 33 на сто от всички, които посещават детско заведение.

На 17 януари кризисният щаб ще се събере отново, за да реши дали да удължи срока на грипната епидемия.

В Пазарджик няма места в детските отделения

Областната болница в Пазарджик изпрати писмо до РЗИ, Центъра за спешна медицинска помощ и РЗОК, в което уведомява за невъзможност за прием и лечение в педиатричните отделения поради пълна заетост на леглата и иска съдействие за пренасочване на пациентите към други лечебни заведения, информира БТА.

В Пазарджик ще бъдат разкрити допълнителни легла, обеща по-късно през деня Кунчев.

Четирикратен скок на респираторните вирусни заболявания отчетоха днес в Смолянска област.

В София засега заболеваемостта е по-ниска.

Вчера от просветното министерство обявиха, че имат готовност да се мине на онлайн обучение при скок на броя на заболелите в страната, но инициативата идва от МЗ.

Първи случай и на щама "Виктория"

На 9 януари беше доказан и първият за сезона грипен вирус тип В - B/Victoria, съобщиха днес от Националния център по заразни и паразитни болести. Вирусите са идентифицирани в носогърлените секрети на амбулаторно лекувани пациенти от София и Разград и на хоспитализирани пациенти от София, Шумен, Дупница, Търговище, Стара Загора, Сливен, Перник, Бургас и Пазарджик, уточниха още от НЦЗПБ.