Най-горещата точка във войната между Русия и Украйна през последните няколко дни определено е в района на градчето Соледар. То се намира на 10 километра североизточно от Бахмут - основната цел на руските сили от юли 2022 г. насам.

Руснаците успяха да нахлуят в Соледар и по всичко изглежда, че са го завладели - изследователят от Хелзинския университет Джон Хелин установи, че в най-западната част и на центъра на града спокойно се разхождат руски войници, без да се чуват звуци от стрелба или бомбардировки.

Превземането на Соледар, а впоследствие и на Бахмут би било тактически успех за руските сили, но отдавна се е превърнало в стратегически провал - окупацията няма да върне хилядите загинали руснаци, сепаратисти и "вагнеровци". Нито похабените руски снаряди, за които се очаква до лятото да достигнат критичен минимум.

Но основните потърпевши, както винаги, са местните украинци. На 11 януари американската космическа компания Maxar Technologies ("Максар") публикува спътникови снимки от Соледар. 

Две от тях са заснети на 1 август 2022 г.:

Други две - на 11 януари 2023 г.:

В Соледар откриха тялото на изчезнал британски доброволец

В Соледар бе открито тялото на един от двама изчезнали в началото на януари британски доброволци. Това съобщиха от пресслужбата на ръководителя на PMC.

"На 8 януари на горещата линия Ask Wagner дойде искане за намиране на двама британски граждани, изчезнали на 6 януари в Соледар - Андрю Багшоу и Кристофър Пари. Днес беше открито тялото на един от тях, при него бяха открити документи и за двамата британци", се казва в съобщението.

Кой точно е намерен мъртъв и при какви обстоятелства не се уточнява.