Парламентът прие  решение, с което да задължи правителството да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в сектор "Енергетика".

То предвижда до края на март служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов да постигне съгласие и предварителна положителна оценка за промените от Европейската комисия.

"За"  цялостното решение гласуваха всички депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и "Български възход". От депутатите на "Продължаваме промяната" шестима не подкрепиха текстовете, а от "Демократична България" - петима.

С пълно единодушие беше прието да се поиска отпадане на поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% до края на 2025 г. спрямо 2019 г. и продължаване работата на централите от Маришкия басейн без ограничения до 2038 г.

Според депутата от ГЕРБ и председател на комисията по енергетика Делян Добрев това трябва да стане дори с цената да се лишим от средства от Европейския съюз, защото вредата за България от затварянето на въглищните централи ще е по-голяма от евентуални ползи.

Въпреки, че в залата имаше рядко срещан консенсус, все пак в един момент прехвърчаха искри. Имаше и обичайните спорове - кой е "виновен" за ангажиментите, които сме поели пред ЕК.

От "Продължаваме промяната" оспориха две предложения, включени в проекта за решение - предвидената инвестиция за национална инфраструктура за съхранение на електрическа енергия от ВЕИ да се преработи в грантова схема за батерии за физически и юридически лица с 50% интензитет на помощта и отказът от инвестицията за развитие на използването на геотермалната енергия, като половината от тази сума да отиде за саниране на многофамилни жилища, а останалата да се пренасочи като грантова схема за физически и юридически лица.

"Съсредоточили сме се върху запазване на работните места във въглищните централи, няма да подкрепяме схеми саниране", каза Кирил Петков.

Веднага след това по искане на БСП беше дадена 30-минутна почивка на депутатите. Оказа се, че тя е с точно определена цел - да могат народните представители да излязат навън, където имаше протест на работещи в централите и да оберат народната любов.

Всички депутати, които се срещнаха с протестиращите, бяха посрещнати с аплодисменти или поне сдържано, с изключение на Кирил Петков, който бе мощно освиркан.

"Продължаваме промяната" възрази срещу текстове, които гласят, че трябва да отпадне поетия досега ангажимент за отделянето на собствеността на "Булгартрансгаз" и "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО) от "Български енергиен холдинг" (БЕХ).

Кирил Петков бе недоволен и от това, че не се е приело предложението на партията му България да води преговори за промяна на Плана за възстановяване и устойчивост съвместно с Румъния и Гърция.

"Заедно да кажем колко е важно за нас като регион такова предоговаряне, особено по време на война. Дерогацията, която ни беше дадена за петрола, под същия формат да се опитаме да поискаме дерогация и за тези критерии", каза Петков.

И допълни, че вече е имал неформален разговор с министъра на енергетиката на Гърция.

Станислав Анастасов от ДПС обаче заяви:

"Дипломацията изисква тишина и спокойствие. Превръщането на всичко в пиар на практика компрометира абсолютно всички дипломатически усилия. Говоренето и хваленето с кого сме се разправяли ни превръща в ненадежден партньор, с когото никой не желае да говори".