Туристи, чиито пакети са почивка са пропаднали заради ограниченията, свързани с COVID-19, имат правото поне на частично възстановяване на платената сума.

Това постанови Съдът на Европейския съд (СЕС) в Люксембург. Такъв е неговият отговор на преюдициално запитване на съд в Мюнхен, Германия.

Двама германски граждани закупили пакет за двуседмична почивка на Канарските острови в Испания. Началото на ваканцията било 13 март 2020 г., точно когато Европа бе връхлетяна от пандемията. Потърпевшите искат 70 на сто намаление на платената цена заради наложените на втория ден от пристигането им ограничения и принудителното им предсрочно завръщане в родината.

Заради обявените на 15 март 2020 г. ограничения на о. Гран Канария били затворени плажовете. Забранено било излизането навън, а туристите можели да излизат от хотелските си стаи само за хранене. На 18 март двамата германци били предупредени да бъдат готови да напуснат всеки момент. Два дни по-късно те трябвало да се завърнат в Германия.

Туроператорът отказал поисканото намаление на цената с мотива, че не можел да носи отговорност за общите рискове за живота.

Съдът на ЕС смята, че на туриста се полага намаление на цената на пакета, ако непредоставянето на включените в него услуги се дължи на ограничения, наложени в дестинацията на пътуване с цел борба срещу заразна болест като COVID-19.

Според СЕС няма значение дали подобни ограничения са наложени в мястото, където туристът живее, или в други държави.

Мюнхенският съд ще трябва да реши дали ограниченията в дадения случай могат да представляват неизпълнение на договора от страна на организатора.