• Привлечени като обвиняеми по аферата Nexo са 4 лица.
  • Те трябва да отговарят, че от началото на 2018 г. до вчера на територия на България, Великобритания, Швейцария и Каймановите острови са участвали в ОПГ - организирана престъпна група. Един е бил шефът.
  • Обвиненията са за пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз.
  • Всички са засега със забрани за напускане на страната
  • Не е ясно обаче къде са двама, тъй като от справките на ГКПП излиза, че са налични, но на практика не ги откриват.
  • Отявлено бе намесен Асен Василев.

Това бяха основните жалони на брифинга, който днес събра в НСлС главния прокурор Иван Гешев, зам.-главния Борислав Сарафов, Сийка Милева, както и ресорни спецове от НСлС и ДАНС.

Фактологията бе по-постна, благодарностите - като на "Оскар"

И заради следствената тайна, изнесените днес факти бяха по-постни. Но благодарностите - обширни и на места се вадиха и четоха дори предварително написани речи.

Гешев благодари на всички и каза, че работили в продължение на месеци по този случай.

"Този сулчай е уникален и е уникален не на фона на Блъгария, а в световен мащаб!"

Той бил пример за добро междуинституцинално сътрудничество „но и добро сътрудничество с нашите европейски и евроатлантически партньори“... После Гешев се поправи, че:

"Той (случаят) е уникален за България и един от малкото такива със сигурност в световен мащаб."

Той специално настоя, че в световните новини трябва да влезем "с нашите успехи в айти сектора, с нашите млади хора", явно визирайки киберекспертите.

Борислав Сарафов направо си беше написал експозе, което прочете. В него имаше фрази като...

"финансовата стабилност е от ключово значение за функционирането на икономиката и на финансовата сигурност на гражданите..."

Както и че такива институции като Nexo, "мимикрирайки и опитвайки да наподобяват други финансови институции и така подкопавали доверието във финансовата система..."

И той каза, че казусът бил уникален в историята на българското правораздаване. Все пак - на обвиненията от вчера на самата фирма - че акцията е само българска, всички говорещи днес споменаха сред партньорите САЩ и Великобритания.

Нещо повече - Сарафов изчете налично вече писмено приветствие от регионалния мениджър на британската Национална агенция за борба с престъпността. "NCA е нещо като еквивалент на американското ФБР", отбеляза след края на приветствието Сарафов.

Все пак - фактите:

Вчера са претърсени 15 адреса със съдебно разрешение и още 2 по неотложност. Разпитани са над 20 свидетели – някои анонимни. Някои ще ги включват в програма за защита на свидетели, тъй като били уплашени.

Иззети  са компютри, пари и различни криптоактиви, които "може би ще установи стойността на някои от тях, на други може и да не успеем", каза Сарафов.

Хората били страхотно богати - само от единия вчера били иззети 35 картини на "скъпи художници", както ги описа Сийка Милева. После - на подканяне - поясни, че били от Салвадор Дали, Пабло Пикасо и Анри Матис. Иначе заподозрените имали също така яхти и замъци в Дубай.

Милева каза още, че "бивш министър на финансите" е уреждал среща в МФ с криптотърговци.

Това естествено предизвика огромен интерес сред медиите. Сарафов уточни, че министърът се срещал с криптотърговци преди около 6 месеца. 

Иначе у нас е установена компания, регистрирана на 8 юни 2018 г., която ръководи цялата дейност на групата фирми, известна като Nexo. В Швейцария също е регистрирана Nexo AG, но на на нея дори не е внесен целият уставен капитал от 100 000 франка.

До момента платформата разменяла с 662 559 адреса криптоактиви. Извършени са 4,270 млн. различни транзакции - входящи и изходящи.

Над 94 млрд. долара е общата стойност на транзакциите.

"Това не са вътрешни транзакции в системата на Nexo. Това са иключително транзакции от външни адреси към Nexo и от Nexo към външни адреси", поясни Светослав Василев – шеф на сектор "Киберпрестъпления" в НслС

Сред най-интересните адресати, т.е. към които е имало транзакции, той посочи лице, уличено в терористична дейност от израелските тайни служби.

Касае се за Мухамад Мохамед Махмут Айеш, който според Тел Авив принадлежи към палестинска терористична групировка.

Също така бяха намесени санкциите срещу Русия. Василев напомни, че на 5 април 2022 г. финансовото министерство на САЩ е затворило "един от най-големите пазари в даркнет - Хидра маркет", базиран в Русия. И също така били наложени санкции на криптоборсата "Гарант екс" - формално регистрирана в прибалтийска република, но със седалище в Москва.

"След тази дата имаме 23 транзакции от тази криптоборса към различни адреси, които принадлежат на Nexo", обяви следователят.

По думите му, установен са и други нарушения на санкции, свързани с иранска борса за търговия с криптовалути. Имало транзакции на Nexo към най-различни адреси, които са свързани с различни киберпрестъпления, с даркнет маркети и дори адреси, на които са получавани откупи за изнудване.

Работата продължавала и в момента, а не се очаква да свърши скоро - предстоят "множество молби за международна правна помощ", прогнозира Сарафов.

А Сийка Милева обобщи, че това било второто по сложност разследване след делото "КТБ".

"Ние поехме тежкия ангажимент да бъдем авангардът в рамките на тази наистина международна финансова опрация", скромно каза Борислав Сарафов.

Асен Василев реагира

“В нормалните държави прокуратурата говори пред съда, а в България – пред медиите“, това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев, цитиран от БТА по повод днешния брифинг на прокуратурата и допълни: „Не били компютри, а компоти“.

Внушенията на прокуратурата, че в Министерство на финансите е проведена някаква тайна среща, на която дружества, занимаващи се с криптовалута са обсъждали с министър Василев как през системата „Борика“ да извършват разплащания в криптовалута, не отговарят на фактите, добави Василев. 

В прессъобщение на "Продължаване промяната" се обяснява, че през март 2022 г. в МФ е проведена работна среща, на която официално са присъствали представители на „Борика“ АД, Асоциацията на банките в Българя и на Българска Финтех Асоциация, както и служители на Министерство на финансите - институция, която отговоря за законодателната рамка за разплащателните системи. Целта на срещата е била да се обсъдят законодателните и технически предизвикателства пред Финтех индустрията в България, с оглед готвените на европейско ниво регулации в сектора MICA и въвеждането на дигиталното евро от Европейската Централна Банка. В разговора е бил поставен и въпросът за сътрудничество между Финтех индустрията, банките и „Борика“ АД като установена разплащателна система, която може да се използва като основа за разплащания с дигитални валути и дигиталното евро. В резултат на срещата беше направена работна група, която да изработи идеи за законодателни промени.

"Димките, пуснати от прокуратурата, имат само една цел: да заглушат дебата за контрол над главния прокурор и липсата на осъдителни присъди по всички ключови разследвания като това за АМ „Хемус“, Капитан Андреево и къщата в Барселона", каза Василев. 

Ехо в парламента

Темата Nexo отекна и в Народното събрание, след като тази сутрин се появи информация, че един настоящ депутат от "Продължаваме Промяната" Настимир Ананиев е съдружник с един от шефовете на разследваната фирма за криптовалута, предаде БНТ. От ГЕРБ проверяват дали партията е финансирана от Nexo. Настимир Ананиев отрече да е съдружник във фирмата в момента и че тя е финансирала "Продължаваме Промяната".

Бившият депутат от "Продължаваме Промяната" Александър Ракшиев реагира с публикация във фейсбук на съмненията за негови връзки с Nexo. Той заявява, че е работил за тази компания, но никога не е бил управител на дружеството и никога не е заемал ръководни длъжности. Той каза, че свързването на “Продължаваме Промяната” с Nexo, е напълно невярно и недостойно.

БНТ предаде и че петима служители от Nexo са дарили 100 000 лева (всеки по 20 000 лв.) за "Демократична България" и те са декларирани пред Сметната палата.