Уморени ли сте? Често ли чувствате, че не ви достига енергия и едва се справяте? Забелязвате ли спад в имунитета? Какво се крие зад тези наглед обикновени симптоми?  Загубата на енергия е скрит, добронамерен зов за помощ от страна на нашето тяло. Д-р Ане Флек разкрива кои са тайните крадци на енергия и дава ясни указания и конкретни примери, с които всеки може да открие корена на проблема и неговото решение. Извадете лупата, вземете книгата и тръгнете по следите като детектив! Скоро ще се сдобиете с практически решения, които ще положат основите на новия ви живот.

В първата част на "Енергия" ще се запознаете със скритите причини за липсата на енергия и с потенциалните причинители на болести. Във втората част ще откриете червената нишка за изход от лабиринта. Третата част представя конкретна програма, която включва и лесно приложими рецепти.

Д-р Ане Флек, специалистка по вътрешни болести и ревматология, известна с метода "Док Флек", е международно признат експерт по превантивна и хранителна медицина. Смята се за пионер в цялостната медицина, която обединява модерни научни изследвания и традиционни лечебни практики в иновативна методика за лечение.

Представяме ви откъс от "Енергия", издателство "Ера":

СКРИТИ КРАДЦИ НА ЕНЕРГИЯ

Тялото не лъже

Човешкото тяло е истинско чудо. Всички процеси, които поддържат организма жив, се преплитат и са зависими един от друг. Уникалната, интелигентно конструирана система се грижи за произвеждането на здрава енергия в живота на всеки човек. Макро- и микрохранителни вещества, ензими и хормони циркулират в кръвния поток и направляват дишането, сърдечната дейност, храносмилането, обмяната на веществата, мускулатурата, движенията, способността да вземаме решения, да чувстваме 0и да мислим. Ако този фин баланс на вещества (хомеостаза) в тялото бъде нарушен, стабилният ред на процесите, осигуряващи нашата жизнена енергия, се разрушава. Подобно на ситен пясък, попаднал в механизъм, отначало незабележимо, по-късно с брутална сила, енергията се изпарява, физическата и психическата издръжливост намаляват. Умора и податливост на инфекции се явяват все по-често и съсипват качеството на живота.

Спорт, секс, липса на жизненоважни вещества, пролетна умора или вътрешна съпротива срещу неприятни задачи в ежедневието – това са известни обстоятелства, които причиняват умора. Същевременно обаче около нас прелитат големи ята от неизвестни причини и огромни енергийни прахосмукачки. Тези причинители на умора съществуват извън радара на нашите възприятия и се намират отвъд обичайната лечебна практика. Но както е казано – тялото не лъже. Симптомът „Аз съм уморен“ показва скрит потенциален проблем. Така е не само при вас, а и при милиони други хора по света. Ако страдате продължително време от силна липса на енергия, видимо безпричинна, не позволявайте да ви отпратят с банални фрази от рода на „Нищо ви няма, намалете стреса!“ Защото скритите крадци на енергия могат да причинят толкова силна умора, че да се чувствате като електрическа китара без ток. Постарайте се да откриете факторите, които предизвикват умора; ако останат дълго време неоткрити, те могат да се разраснат до хронично заболяване, затова сега ще се опитаме да открием скритите причини за вашия енергиен дефицит и да намерим изход от лабиринта на постоянната умора. Да започваме!

Какво краде енергия  и какво ни дарява с енергия

Разкрием ли причините за енергийния дефицит,  не само ще си възвърнем енергията, а и ще подобрим здравето си

Всеки от нас познава чувството за умора. „Здравата“ умора е напълно естествен физически процес, благодатната умора сигнализира следното: „Почини си. Време е за почивка или за лягане“. Умората обаче не винаги следва еднозначната, лесно разбираема последователност от причина и следствие, както е например при пролетната умора поради физиологичното пренастройване на организма след дългата зима, или при приятната умора след дълъг преход в планината, след ползотворен работен ден, спорт или секс.

Ежедневно в човешкото тяло се извършват безброй процеси. Във всяка секунда от живота си организмът работи, за да ни опази здрави. Подобно на талантлив цирков артист, той жонглира с комплексните реакции на тялото и реагира на външни и вътрешни дразнения, които ни въздействат на телесно, душевно или ментално ниво. Така се получава например с изблика на хормоните на стреса, когато тичате за уговорена среща; или с реакцията на кръвната захар след поглъщане на замразена пица; с имунния отговор срещу вируси и бактерии при пътуване в метрото; с изхвърлените отрови от невидими плесени по хлебчето за закуска, от околната среда и от химикали. Тялото се стреми всички процеси да протичат в здравословно равновесие и се старае да изключва външни и вътрешни пречещи фактори, които нарушават баланса на телесните процеси. Този стремеж на вашето тяло към здравословно равновесие се нарича хомеостаза. Вътрешният баланс обаче не се разбира от само себе си. Ако се чувстваме на ниско енергийно ниво, това не е нищо друго освен стратегическо предупреждение, идващо от тялото: „В момента няма специални обстоятелства, с които да се занимавам!“ Предполага се, че не самите стресови фактори ни уморяват и разболяват, а по-скоро неспособността ни да се справим с тях.

Всички регулационни системи в организма са деликатни, чувствителни към стрес и податливи на вредни вещества. Това важи за имунната и нервната система, за здравите черва и т.н. Освен това всички процеси си взаимодействат, те се застъпват и се стабилизират взаимно, все едно са тънки нишки на фина паяжина. Като правило ние не усещаме нищо от акробатичните номера на тялото, защото в нашите възприятия съществуват „дупки“. Не забелязваме атаките на имунната система срещу бактерии и вируси, не усещаме веществата, изпращани от съответните клетки, за да разгърнат действието си във всяка фибра на тялото. Много рядко усещаме нещо необичайно. Нямаме представа кога митохондриите – най-важните енергийни централи в нашите клетки – изпадат в беда. Когато митохондриите не са оптимално „снабдени“, финият процес на енергийната обмяна засича, биохимичните процеси вече не се движат в правилните коловози. Синтезирането на жизненоважни ензими (например за храносмилането, обмяната на веществата и детоксикацията в черния дроб) и на хормони отслабва. Тялото се опитва да се бори, като минава в състояние на „пестене на енергия“.

Фаталната неоткрита липса на хранителни вещества, например на витамините D или B12, се среща много по-често, отколкото смятаме. Ето някои от главните последствия от липса на витамин B12: анемия (малокръвие), която води до умора, косопад, суха кожа и потенциално необратими неврологични смущения като увредена чувствителност, парене по езика, тръпки и сърбеж по ръцете и краката, мускулна слабост, несигурна походка или депресии. Липсата на желязо, например при изобилна менструация, също води до умора. Получава се дефицит от червени кръвни телца, тази липса влошава снабдяването на органите с кислород, поради което човек се чувства физически изтощен. Ето още един крадец на енергия: по време на производството на енергия в митохондриите се отделя отровен „фабричен боклук“ под формата на кислородни радикали, така наречените ROS – Reactive Oxygen Species. При оптимално снабдяване с микроелементи митохондриите се справят с отровата без усилие. При липса на хранителни вещества обаче изхвърлянето на ROS става невъзможно и радикалите увреждат енергийните централи. За да спасят положението, митохондриите „превключват на по-ниска предавка“ и се опитват да се опазят от самоотравяне. Произвежда се по-малко енергия и ATP – аденозинтрифосфат, който е „енергийната валута“ на тялото, – намалява. Последствието е ясно изразена липса на енергия и тогава най-после започваме да усещаме тайните произшествия и битки в тялото: чувстваме се уморени, болнави и лишени от енергия.

Добрата новина е, че ако разкрием някои причини за липсата на енергия, ние сме в състояние да подобрим съществено и енергийното си ниво, и здравето си. Целенасоченото търсене на „злодеите“ включва измерване на продукти от обмяната (метаболити) или дефицити на хранителни вещества. Те играят решаваща роля в медицината на бъдещето, която се стреми да предотврати болестите, вместо да управлява симптомите. Най-добре е да вземем лупа и да се проявим като медицински детективи, за да разкрием още в ранен етап физиологичната и химичната сигнатура на неблагоприятни изменения в обмяната на веществата – тогава става възможно да разработим непосредствени, прецизни, индивидуални терапевтични стратегии и да си възвърнем жизнената енергия.