"Техният профил е високоинтелигентни, изключително образовани - в най-реномираните световни университети. Хора, които са граждани на света. Човек може да се гордее, че тези хора са българи. Tова не са наркодилърите от "Oбеля", а едни от най-високоинтелигентните, най-високообразованите хора."

Така заместник-главният прокурор и шеф на националното следствие Борислав Сарафов похвали четиримата обвинеями за криптоаферата "Nexo" в интервю за Нова тв.

Сарафов не посочи имена. Само че двама от четиримата се издирват. "Предприемат се действия да бъдат издирени, за да им се предявят обвинения. Информацията ни е, че не са в страната, макар че справката в граничния контрол показва, че не са напускали пределите на България", посочи той. И на няколко пъти заяви: "Това са граждани на света". Интелигентни, изключително богати, владеещи езици - имали имоти по целия свят и можело да са навсякъде. 

По повод твърденията на Nexo, че става дума за политическа атака, заместникът на Иван Гешев изтъкна. "В нашето разследване няма нищо политическо. Кой е замесен ще се установи тепърва. Ние работим стриктно, само по доказателствата. Те са съответните справки, извлечения, разпити. Това е в рамките на разследването."

Относно среща във Финансовото министерство, за която е разказал свидетел, директорът на НСлС каза: "В рамките на разследването ще се разпитат още участници във въпросната среща, ще се установи какъв е бил предметът ѝ. Не бих искал да влизам в политически дискусии. Политиката ще я оставим на политиците". Сарафов уточни, че в предмета на разследването не е включено финансирането на политически партии от Nexo, каквато информация се появи. "Кой, кого и защо е финансирал изобщо е вън от предмета на разследването по делото. Нас това не ни интересува. Ако имат отношение към престъпна дейност, политици ще бъдат разпитани", заяви той.

Водят се преговори с една от най-големите международни одиторски компании, на която ще бъде възложено да извърши цялостен одит на Nexo - на нейната дейност и финансовите потоци, обяви Сарафов.