Нова събота, нова порция анализи на живо от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. След като седмица и той, и представителите на партията му изказваха желания и предположения третият мандат за съставяне на правителство да отиде в "Демократична България", днес Борисов разви нова хипотеза, базирана на собствената му логика - че Румен Радев вероятно ще го даде на БСП. Можело и на "Български възход".

Новият анализ е базиран на вчерашното изказване на вицепрезидента Илияна Йотова - че вероятно мандатът ще отиде при партията най-близка до политиките на служебното правителство на Радев. 

"По моята логика това може да е БСП", заяви Борисов в Ямбол и се мотивира с това, че социалисти са министри в правителствата на Радев. И изброи: Янаки Стоилов (вече конституционен съдия), Крум Зарков, Весела Лечева, Явор Гечев.

"Това са все кадри на БСП и то висши кадри. А и произходът на мандата на Радев също е оттам" - допълни Борисов, визирайки факта, че през 2016 г. левицата го издигна за кандидат за "Дондуков" 2.

Вариант номер две - мандатът да отиде в парламентарната група на "Български възход".

"Стефан Янев два пъти беше служебен премиер на Радев. Все пак, за да сложиш премиер някой, трябва да ти е близък, трябва да имате еднакво мислене, а и като ти е бил секретар дълго време, също е логично" - продължи Борисов.

От думите му се разбра още, че с идеята мандат на ДБ, подкрепен и от ГЕРБ, и от "Продължаваме промяната" е свършено (поне днес, б.р.). Защото Борисов априори не си е представял управление, подкрепяно от ПП. Представял си идеалната конфигурация така: ГЕРБ, ДБ, ДПС, "Български възход". 

"По принцип ние БСП няма как да подкрепим, но уважаваме доста от политиките, които водят. Те се явиха на разгворите с излъчения от нас кабинет. 115 гласуваха за правителство, а не за някаква декларация за първия сняг", даде за пореден път заявка Борисов, че ГЕРБ няма да подкрепи социалистите, като така и така има и решение на партията, взето на конгрес, за некоалиране.

БСП в действителност се яви на разговорите, инициирани от кандидата на Борисов за премиер - проф. Николай Габровски. Но само, за да заяви, че няма да го подкрепи (на практика 125 народни представители не подкрепиха мандата на партията на Борисов). А под "декларация за първия сняг" се визира декларацията с приоритетите пред държавата, предложена от ПП, която дори не беше подложена на дебат.

Иначе и днес Борисов нападна ПП по всички фронтове, по които всеки ден. Атакува и ДБ за Nexo разследването - как така коалицията получила пет дарения от по 20 000 лева от физически лица от компанията. Защо поне едното не било 19 000, попита Борисов. Изброи и какви добри решения приел сегашният парламент - с участието на ГЕРБ. А по-късно, пред Дарик радио, говори и пак за ареста си - пак същото, както досега.

След Борисов гост в Дарик бе и депутатът от ГЕРБ-СДС Петър Николов, който също атакува ДБ за получените дарения. По думите му, макар публично декларирани пред Сметната палата, Христо Иванов дължи обяснение - защо не е заподозрял нещо нередно. Малко по-рано Иванов предположи, че има целенасочена кампания с дискредитирането на ДБ със скандала Nexo - за да има Радев мотив да не даде третия мандат на дясната коалиция. Николов се усъмни в това - поради международното разследване на криптокомпанията.