Русия се готви за дълга война.

Това заяви днес украинското военно разузнаване, цитирано от УНИАН. По негови оценки тя е насочила всички свои ресурси именно в тази посока, предава БТА.

Главното управление на разузнаването (ГУР) към Министерството на отбраната на Украйна каза, че за това свидетелстват мерките за реорганизация на икономиката и военнопромишления комплекс на Русия. Според ГУР руският президент Владимир Путин дори се готви да обяви военно положение.

"(Тези мерки) са насочени към укрепване на потенциала на въоръжените сили на (Руската федерация) и създаване на условия за провеждане на операции, които бяха планирани в самото начало на войната, но не бяха изпълнени успешно от руските окупационни войски", смята украинското военно разузнаване.

Затова според него Русия се опитва да мобилизира всички свои ресурси за продължаване на войната.

По оценки на ГУР назначаването тази седмица на началника на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов за нов командващ "специалната военна операция" в Украйна също загатва, че "Кремъл се готви за дългосрочна, широкомащабна инвазия". 

Решението за повишаване равнището на ръководство на операцията се дължи на "разширяването на мащаба на задачите, решавани в хода на нейното изпълнение, (както и на) необходимостта от организиране на по-тясно взаимодействие между (различните) родове войски от въоръжените сили, а също и от подобряване на качеството на всички видове поддръжка и на ефективността на управлението на групировките войски (сили)", заяви руското министерство на отбраната.

Поредната смяна в командването на руските войски в Украйна идва повече от 10 месеца след началото на инвазията на 24 февруари миналата година, на фона на ожесточените сражения за градовете Бахмут и Соледар в източната Донецка област след поредица руски военни неуспехи в последно време, включително загубата на Херсон през ноември.