Министърката на отбраната на Германия Кристине Ламбрехт се оттегли от поста си след нестихващи критики за работата й. Тя ръководи военното министерство точно една година. Оставката й е удар срещу канцлера Олаф Шолц, който ще трябва да намери спешно нов министър на отбраната.

Ламбрехт се провали заради серия от малки грешки и сериозна атака от самата армия. Част от критиките срещу нея бяха чисто сексистки, но тя допусна и няколко съществени грешки в работата си като министър.

Проблемите й започнаха още миналата година, когато в дискусиите как да се помогне на Украйна Ламбрех с гордост обяви доставката на 5000 военни каски на специално свикано събитие за пресата. Реакцията бе унищожителна. Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че това е лоша шега, списание "Фокус" го нарече "срам", а "Берлинер Моргенпост" -  "посмешище".

Голямото съобщение за доставката се превърна в международен символ на колебливия курс на Германия в политиката спрямо Украйна. Дори по въпроса за доставките на оръжие Ламбрехт не успя да направи добро впечатление.

Последва вълна от забележки и критики, започващи от обувките й и стигащи до покупка на изтребители.

По време на посещение на войските в Мали тя се появи с отворени обувки с токчета. Критиката този път дойде от армията - военните заявиха, че такона облекло на това място е несериозно отношение и нарушение на правилата за сигурност.

Следващият скандал бе разходка с хеликоптер със сина ѝ. Тя го качи в служебния хеликоптер на връщане от пътуване. От правна гледна точка семейното пътуване е законно, но от гледна точка на комуникацията бе катастрофа.

Всъщност по време на мандата си Ламбрехт успя да постигне сериозен пробив, одобрявайки сделка за дълго чаканите американски изтребители F35. Първоначално те трябваше да бъдат доставени едва през 2031 г., но тя успя да ускори сделката. Вместо това да й донесе червена точка, отново избухна скандал, след като пресата се усъмни, че Ламбрех не знае имената на генералите, с които обяви покупката.

Ламбрехт е юристка и бе също така министър на правосъдието. Тя е смятана за изключително лоялна на канцлера. Двамата вече са работили заедно във Федералното министерство на финансите. Според правителствени източници Шолц оценява нейната надеждност.

Последната капка бе несполучливото й новогодишно обръщение. Тя поздрави армията от личния с инстаграм профил, което отново влезе в медиите като гаф. В крайна сметка Ламблехт днес подаде оставка. Все още не е ясно кой ще я наследи на този пост.