Германия не бива да пречи, ако Полша реши да изпрати бойни танкове Leopard 2 в Украйна. Това обяви вицеканцлерът Роберт Хабек в четвъртък, което изглежда прехвърля топката в полето на Варшава да изпълни обещанието си и да осигури западните свръхмодерни танкове на Киев, предаде "Политико".

Полският президент Анджей Дуда каза в сряда, че полска "рота от танкове Leopard ще бъде прехвърлена на Украйна като част от изграждането на международна коалиция".

Не стана обаче веднага ясно дали Варшава ще получи одобрението на Берлин, тъй като танковете Leopard 2 се произвеждат в Германия и само Берлин може да даде "зелена светлина" за реекспорт.

Хабек подчерта, че страната му трябва да одобри потенциалното полско искане.

"Има разлика между това да вземеш решение за себе си и да предотвратиш решението на останалите", каза вицеканцлерът, който също така извършва контрол върху износа на германско оръжие в качеството си на министър на икономиката. "И съответно Германия не бива да застава на пътя, когато други страни вземат решения да подкрепят Украйна, независимо какво решение ще вземе Германия".

Думите на Хабек отбелязват пореден обрат в острия дебат за снабдяването на Украйна с модерни бойни танкове. САЩ, Франция и Германия се споразумяха миналата седмица да изпратят бойни машини на пехотата в Киев. Великобритания оповести, че планира да изпрати бойни танкове Challenger 2, като по данни на "Скай Нюз" те ще са около 10 на брой. 

Въпреки че на теория германският канцлер Олаф Шолц разполага с последната дума за това дали произведените в Германия танкове на Полша ще бъдат допуснати в Украйна, след публичното изявление на Хабек ще му е много трудно да каже „не“, без да разбие управляващата коалиция.

Вицеканцлерът все пак беше по-предпазлив, когато беше попитан дали Германия ще изпрати свои собствени танкове в Украйна. Той каза, че страната ще вземе решението си "в съюз с други партньори и държави" – позиция, която повтаря линията на Шолц, че Берлин трябва тясно да координира подобни стъпки със съюзниците си. Преди всичко - САЩ.

Важно е сега да се проследи каква ще бъде реакцията на Полша: на въпрос в четвъртък дали Варшава вече е поискала разрешение от Берлин да дари своите Leopard на Киев, говорител на министерството на икономиката на Хабек се позова на предишно изявление, че правителството не е запознато с никакви искания.

Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт също каза в четвъртък, че "няма искания от Полша или други нации за такива доставки".

Голям брой европейски държави в момента използват танкове Leopard 2, включително Германия, Полша, Дания, Финландия, Испания и Гърция. В бъдеще те биха могли да координират действията си и при ремонта на повредените машини от военните действия в Украйна. Вметката на Дуда за "международна коалиция" показва, че лидерът може да не желае сам да изпрати Leopard 2 в Украйна.