Броят на жертвите в резултат на ракетната атака срещу украинския град Днипро достигна 40, включително две деца, а 30 души са в неизвестност, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти.

В областния град продължават да разчистват отломките на девететажната жилищна сграда, ударена от руска ракета в събота, 14 януари. Тя разруши 72 апартамента и повреди други 230.

Генадий Корбан от градската управа заяви в Телеграм, че 75 човека, включително 14 деца, са били ранени при удара в събота.

Както и Клуб Z писа, в традиционното си среднощно обръщение президентът Володимир Зеленски се обърна към руснаците на руски по повод на варварската атака:

"Злото е много чувствително към малодушието. Злото винаги помни онези, които се страхуват от него или се опитват да се пазарят с него. И когато то ви преследва, няма да има кой да ви защити.”


ЕС: Русия показва нечовешкото си лице

„Русия продължава да показва нечовешкото си лице и да упражнява безразборно брутален ракетен терор. Такива действия представляват военни престъпления и трябва да бъдат незабавно прекратени“, коментира Петер Стано – говорител на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

Той припомни думите на върховния представител на ЕС завъншната политика Жозеп Борел от вчера, че такива действия няма да останат безнаказани.

„ЕС решително осъжда отвратителните удари в Украйна, включително тези по енергийната инфраструктура. Осъждаме и засилените атаки срещу украинските граждани в техните домове чрез удари по жилищни блокове. Варварските действия на Русия само засилват нашата решимост да гарантираме, че тя ще понесе отговорност, и нашата подкрепа за украинския народ“, допълни Стано.

След седмица външните министри на страните членки на ЕС ще обсъждат пореден пакет от сакнции срещу Русия. Петер Стано обаче припомни, че такива решения се вземат само с пълно единодушие.

Кремъл: Не нанасяме удари по жилищни сгради

Кремъл днес заяви, че руските сили не са нанасяли удари по жилищни сгради в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По време на разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви:

"Руските въоръжени сили не нанасят удари по жилищни сгради или обекти на социалната инфраструктура. Нападенията се извършват по военни цели, явни или прикрити".

Украинските военновъздушни сили твърдят, че блокът е от ударен от руска ракета Х-22. Киев твърди, че не притежава оборудване, с което да я свали.

Песков намекна, че до инцидента се е стигнало в резултат на изстреляни от украинската ПВО ракети, които са прeхванали руската ракета. Говорителят на Кремъл допълни, че "някои представители на украинската страна" са стигнали до същото заключение.

Той имаше предвид Олексий Арестович, съветник на украинския президент, който заяви в събота вечерта, че изглежда, че руската ракета е паднала върху жилищния блок, след като е била свалена от украинската ПВО. Коментарът му предизвика гняв в Украйна, което накара Арестович да се извини.

Пред репортерите Песков също така отрече да съществува напрежение между руското министерство на отбраната и частната военна компания "Вагнер".

За това се заговори в петък, когато министерството на отбраната съобщи за превземането на град Соледар, но без да спомене и дума за ролята на наемниците от "Вагнер“. Евгений Пригожин, създателят на наемническата група, се оплака от опитите за омаловажаване на ролята на неговата частна армия. По-късно министерството на отбраната похвали "смелите и самоотвержени действия" на бойците на "Вагнер".