Русия се подготвя за решителни стратегически действия през идните шест месеца успоредно с подготовката си за продължителна война в Украйна, пише в днешния си анализ вашингтонският Институт за изследване на войната.

Кремъл засилва генерирането на сили, например като увеличи до 30 години възрастта, в която руснаците подлежат на редовна военна служба. Според украинското разузнаване планът е личният състав да се увеличи до 2 милиона души от 1,35 милиона миналия септември. Западни разузнавания говорят за задаваща се втора вълна на мобилизация, посочва институтът.

Руските военни започват да пазят живата сила на редовната армия, като за момента не предприемат мащабни бойни действия и продължават обучението на мобилизираните. Кръвопролитните боеве в Донецка област се водят главно от сили на Частната военна групировка "Вагнер".

Русия се опитва да даде нова енергия на военната си промишленост, пише също в анализа. Путин проведе няколко съвещания по темата, посети предприятия от сектора, поиска от министър да се ускори сключването на договори.

Успоредно с това господарят на Кремъл централизира контрола върху воденето на войната, като назначи за главнокомандващ на групировката войски в Украйна шефа на Генералния щаб ген. Валерий Герасимов.

На пропагандния фронт се забелязва засилване на два разказа: че съществуването на независима Украйна е заплаха за суверенитета на Русия и за тежките последствия за руснаците, ако страната им изгуби войната.

Институтът отбелязва, че подготовката за решително стратегическо действие не изключва подготовката за продължителна война.

Докладът прогнозира, че най-вероятна е нова широкомащабна руска офанзива в Донбас и отбранителна операция в Херсонска област, която да изтощи украинските сили. По-малко вероятен според анализаторите засега изглежда нов удар от север, макар Русия да продължава да увеличава военното си присъствие в Беларус.