Джина Лолобриджида почина на 95-годишна възраст, съобщи Ройтерс, позовавайки се на агенция АНСА.

Джина Лолобриджида е родена на 4 юли 1927 г. Учи скулптура в Академията за изящни изкуства в Рим. През 1947 г. участва в конкурса "Мис Италия", където става трета. По това време конкурсът често е трамплин за не една филмова кариера. През 50-те и 60-те години на миналия век Лолобриджида е смятана за най-красивата жена в света.  Актрисата се е снимала във филми с Антъни Куин, Химфри Богарт, Марчело Мастрояни и Рок Хъдсън. Международните си успехи Лолобриджида дължи на продукции като "Фанфан Лалето", "Парижката Света Богородица" и "Красавиците на нощта".  Носителка на редица награди, сред които "Златен глобус", "Давид на Донатело", "Бамби". Тя е една от трите най-големи звезди на италианското кино заедно със София Лорен и Клаудия Кардинале.

След като спира активно да се снима Лолобриджида се занимава с фотография и скулптура. И с политика. През август м. г. , малко след като навърши 95 г., кинолегендата се кандидатира за сенатор на предстоящите в родината й избори в края на септември. Номинирана беше от предизборната листа "Суверенна и народна Италия", зад която стоят Комунистическата партия, Социалистическата партия, движенията "Гражданско действие", "Все още Италия" и "Да си върнем Италия". През септември беше съобщено, че си е счупила крака и е в болница, но няма притеснения за състоянието ѝ.

Лолобриджида, която напусна киното преди около 30 години, участва през 1999 г. в изборите за Европейски парламент, но не бе избрана, тъй като получи едва 10 000 гласа.

На 4 юли 2022 г., когато отпразнува 95-ия си рожден ден, Лолобриджида каза, че е решена да продължи артпроектите си, сред които и фотографията, с които се зае след епохата, в която бе смятана за секссимвол, припомня БТА като се позовава на АНСА.

Наричана „Bersagliera” на италианското кино – прозвище, което ѝ остана след изиграването на едноименната роля, Лолобриджида каза: „Рожденият ми ден е важен момент, но аз продължавам да работя... Подготвям книга с илюстрации, скици в червена охра".

Богинята на киното, обявена за „Най-красивата жена в света" след едноименния филм с Виторио Гасман от 1955 г., добави: „Чувствам, че има много неща, които мога да кажа, и се надявам да имам време, за да изпълня целите, които съм набелязала“.

Говорейки пред торта с форма на сърце, украсена с ягоди, Лолобриджида допълни: „Чувствам се много обичана и развълнувана, защото има много хора, които искат да отбележат рождения ми ден“.

По повод празника ѝ гилдията на италианските киносценаристи награди Джина Лолобриджида със „Сребърна лента“ за професионални постижения, отбелязвайки, че това отличие се връчва в Рим от 1946 г. – годината, в която е започнала кариерата на актрисата.

Последната публична поява на Лолобриджида беше на 21 ноември 2022 г., когато тя избухна в сълзи по време на неделното шоу, излъчвано по една от италианските телевизии. Поводът беше дългата съдебна битка, която изправи актрисата срещу сина й внука й. Лолобриджида включи бившия си асистент в завещанието си.