Личният секретар на италианската актриса Джина Лолобриджида бе осъден на три години, десет месеца след смъртта ѝ на 95-годишна възраст, съобщава ДПА, на която се позовава БТА.

В понеделник съдът в Рим призна 36-годишния италианец Андреа Пиацола за виновен в това, че между 2013 и 2018 г. се е възползвал от уязвимото ѝ състояние, за да присвои незаконно имущество. Той също така е осъден да плати половин милион евро на законните наследници на филмовата звезда. Прокуратурата беше поискала седем години и половина лишаване от свобода.

Пиацола е прекарал последните години от живота на Лолобриджида до нея като неин асистент и личен секретар. 

Синът на Лолобриджида Милко Скофич го обвинява, че я е експлоатирал и системно се е обогатявал с нейно имущество. Твърди се, че е присвоил общо над 10 млн. евро.

Синът урежда назначаването на финансов попечител на майка си още докато тя е жива, което разгневява Лолобриджида и води до тяхното отчуждаване.

Самата актриса неведнъж е защитавала Пиацола, като е казвала: „Той ми е като син. Той е добър човек и понеже ми помогна, е в ужасни проблеми“. 

Очаква се Пиацола да обжалва решението на съда.

Лолобриджида беше икона на италианското следвоенно кино и някога е определяна като „най-красивата жена в света“. Известна е с ролите си във филми като „Фанфан Лалето“, „Парижката Света Богородица“, „Соломон и Савската Царица“ и др.