Служебният министър на енергетиката Росен Христов представя днес 30-годишен план за развитие на енергийния сектор. На събитието, афиширано като грандиозно, ще присъства и менторът му - президентът Румен Радев, както и служебният министър-председател Гълъб Донев.

"Президентът ще открие кръгла маса на тема "Българската енергетика – Стратегия 2023-2053". По време на събитието, което ще се проведе в Гранд хотел "Милениум" в София, ще бъдат дискутирани приоритетите и предложенията за развитието на сектора" - съобщават от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Росен Христов вече бе критикуван за тази стратегия - поради факта, че е служебен министър, т.е. с ограничен хоризонт на съществуване като такъв. Днес критики дойдоха и от предшественика му в редовното правителство - Александър Николов.

"След по-малко от 2 часа предстои представяне на т. нар. "Стратегия за устойчиво енергийно развитие". Няма да коментирам 68-те страници, странните изводи на места, направени на база данни до 2018-та година... и прочие неща. Съществуването на този документ още веднъж ще покаже нивото на "компетентност" на този човек, което беше ясно дефинирано и от EBRD (Европейската банка за възстановяване и развитие)", коментира Николов.

И задава някои въпроси:

"Обърнато е сериозно внимание на темата "природен газ". Та…, понеже след това предстои кръгла маса и ми е интересно дали някой от журналистите ще попита… "Вярно ли е, че през месец февруари в България основен доставчик на природен газ ще е една компания, която от Христов беше наричана "посредник", а именно "Мет Енерджи"?!" Или пък "Защо, г-н министър, след като напоително споделяхте тезите на ГЕРБ за комисионни и ощетяване на България посредством подобни "посредници" в момента ще бъдат използвани същите компании?"

А в заключение министърът от кабинета "Петков" посочва:

"А каква е "цената" за последните 6 месеца в сектора - скоро. Да се знае от следващите, които ще трябва да "бършат" завещаното - както на локално, така и на регионално и европейско ниво."