Говорител на Европейската комисия днес напълно опроверга странните твърдения на служебния министър на енергетиката Росен Христов по отношение на решението на българското правителство да поиска отмяна на забраната "Лукойл Нефтохим" да изнася готови нефтопродукти от България.

Вчера в ефира на бТВ Христов обяви, че България е получила дерогация за използването на руски петрол до 2024 г., именно за да препродава и да снабдява с продукти страните от ЕС. 

"България получи дерогация от санкциите за внос на руски петрол по море за ограничен период от време, заради спефицичното си географско положение. То не се прави, за да го препродава на други страни-членки или на трети  страни", каза обаче днес Даниел Фери пред репортери. 

Така твърдението на Христов получава окончателно оборване, след като в продължение на дни редица експерти коментират, че в предложението на правителството няма логика и зад него се крие опит да се увеличат продажбите на "Лукойл" в България.

Забраната за износ беше прокарана от правителството "Петков" в края на юни с цел да се спазят общите европейски решения и да се намалят цените на горивата у нас. Логиката зад последното е, че колкото повече нефт остава у нас, толкова повече ще пада цената му, заради повишеното му предлагане.

От миналата седмица обаче от Министерския съвет изказват странната мисъл, че забраната щяла да доведе до дефицит на родния пазар. Логиката - "Лукойл" щял да спре да произвежда. Не става ясно защо ще спре да произвежда и за родния пазар, след като забраната му е само за износ навън. 

Една от първите реакции у нас дойде от "Демократична България".

"От "Демократична България" настояваме правителството да не приема този проект на решение, забраната да остане в сила, за да има директен ефект върху пазара на горива в България", написа той.
 

Малко по-късно реакция дойде и от Министерство на финансите, което е и съвносител на предложението на кабинета. Според ведомството на Росица Велкова говорителят на ЕК не е разбран правилно и страната ни няма намерение да изнася суров петрол, а нефтопродукти, които са рафинирани у нас, тоест вече са наши продукти.