Момиче, спряно в София, според близкте ѝ е задържано незаконно от полицейски патрул заради съмнения, че носи непозволено психоактивно вещество.

За случая разказа тази сутрин Нова тв, но той е от късно вечерта на 12 януари - около 23:30 ч., край пазара "Димитър Петков" в столицата.

Пред медията 19-годишното момиче, което било с приятеля си по това време, обяснява, че е било проверено от полицаи, които претърсили личните му вещи. В чантата му открили хапчета против епилепсия "Ривотрил".

Въпреки медицинския документ, който им представило, полицаите го задържали. 

“Обясних им няколко пъти, че ми е издаден от личния лекар. Те не го приеха и го хвърлиха на капака на автомобила”, казва още момичето. 

Всъщност според роднини, проблемът възниква, защото момичето е епилептик - има удостоверение от ТЕЛК и специална гривна. Тя обаче носи в себе си бележка, че ѝ е предписан "Клонарекс" (активното вещество е Клоназепам). А то е генерик - новият заместител на "Ривотрил".

След криза, за която масово се писа още от края на 2013 г., производителят на "Ривотрил" - "Рош" го спря за България.

Често е писано, че към това лекарствено средство се изгражда привикване - то освен срещу гърчове, се използва и при депресивни състояния и психически разстройства, освен при епилепсия.

Експерти напомнят, че "Ривотрил" е от една и съща група с "Диазепам" - транквилизатори. Комбнацията му с алкохол води до неадекватност.

Пред Нова тв от МЗ са потвърдили, че лекарственият продукт “Ривотрил” е изключен от позитивния лекарствен списък. Заради това той не може да се разпространява на фармацевтичния пазар у нас.

Въпреки това семейството твърди, че, тъй като той влияе по-добре на дъщеря им, те се снабдяват от Германия с "Ривотрил".

Адвокатът на семейството е категоричен - законът не е нарушен.

"Тя е носела документ, който удостоверява лечението ѝ. На бележката пише, че ѝ е предписано лекарството “Клонарекс”. Тези два медикамента са идентични”, обясни той.

От МВР съобщили, че се води досъдебно производство, както и че пред тях девойката не е представила разрешителното, което сега показва.